Potpore za samozapošljavanje još su na čekanju. Država nije isplatila ni sve zahtjeve koji su predani na vrijeme

HZZ ne objašnjava što će biti s onima koji su na burzi, prijavljeni kao nezaposleni

ZADNJA IZMJENA: lip 6, 2020
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Prije dva i pol mjeseca Hrvatski zavod za zapošljavanje privremeno je, zbog epidemije koronavirusa, obustavio dodjelu potpora za samozapošljavanje. To je nezaposlene ljude koji su namjeravali pokrenuti vlastiti posao, dovelo u prilično nezgodnu situaciju.

Ako do 20. ožujka nisu predali formalni zahtjev za potporu, koja može iznositi do sto tisuća kuna, trenutno su u potpunoj neizvjesnosti. Kako smo ovoga tjedna već pisali, nema još nikakvih informacija hoće li se potpore nastaviti dodjeljivati i kada.

Objašnjenja iz HZZ-a

No, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jučer su nam potvrdili da novac još nije isplaćen niti svim onim ljudima koji su formalni zahtjev predali na vrijeme. „Trenutno je u postupku obrade 210 zahtjeva za potporu za samozapošljavanje predanih do 20. ožujka 2020. godine”, odgovorili su iz HZZ-a na naš upit.

Tvrde kako je glavni razlog taj što je „zbog neizvjesne situacije na tržištu, jedan dio korisnika odlučio odgoditi potpis ugovora za dodjelu potpore” pa zato za dio zahtjeva, predanih na vrijeme, novac još nije isplaćen. Napominju i da su oni koji su sredstva tražili za pokretanje neke od djelatnosti kojima je bio zabranjen rad, ugovor o poticaju mogli potpisati tek nakon prestanka te zabrane. Nije, doduše, sasvim jasno zbog čega nisu to mogli učiniti i ranije, ako su htjeli, da bi se pripremili za trenutak kada zabrana bude ukinuta.

Nelogično postupanje

Iz HZZ-a, međutim, uopće ne spominju što će biti s onima koji su na burzi, prijavljeni kao nezaposleni, a zainteresirani da krenu u vlastiti posao i za to dobiju potporu u iznosu do sto tisuća kuna. “S obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano Koronavirusom (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje svoje aktivnosti usmjerio je na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/ sektorima koji su bili i jesu najugroženiji”, pišu u odgovoru na naša pitanja.

Ali mi smo pitali kada će ponovno krenuti dodjela potpora za samozapošljavanje – dakle, kada će biti reaktivirana mjera koja je privremeno suspendirana 20. ožujka. Sama činjenica da je mjera na neodređeno vrijeme ukinuta prilično je nelogična. Uz tu potporu nezaposlena osoba u krizi može sama sebi otvoriti posao, a kriza je nerijetko i prilika za pokretanje posla u niši koja dotad možda nije ni postojala.

Privremenost traje sad već dva i pol mjeseca, a stvari se u normalu nisu vratile niti nakon 1. lipnja, kada se smanjio broj tvrtki kojima država nastavlja pomagati. Potencijalni poduzetnici i dalje čekaju da ne budu više statistika na burzi.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
473 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program