Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Potraga za nestalim Matejem: ronioci pretražuju Savu, prijatelji ispitani na poligrafu, policija traži taksista

Mladići koji su s Matejem bili u Beogradu vratili su se u Zagreb

Beogradska policija počela je pretragu dna Save ispred restorana Sava Nova kod starog Tramvajskog mosta, gdje je video nadzor u noći s 30. na 31. prosinca, sumnja se, snimio 27-godišnjeg Mateja Periša iz Splita. Ondje se nalaze i stube koje vode u rijeku, a jedna od posljednjih snimki pokazuje mušku osobu kako upravo tim stubama ulazi u Savu, javlja Slobodna Dalmacija.

List također prenosi izjave svjedoka koji tvrde kako su policajci iz velike posude za cvijeće uzeli sitni predmet, za koji zasad nema nikakve potvrde da je pripadao Mateju, i stavili ga u vrećicu. Prema pisanju nekih medija navodno je pronađena i tenisica. No, i ta informacija zasad nije potvrđena. N1 javlja da rijeku pretražuju i dva broda, te da se teren detaljno češlja.

 

Prijatelji se vratili u Zagreb

Nenad Periš za Jutarnji list je potvrdio kako su se mladići koji su u Beogradu bili s njegovim sinom vratili u Hrvatsku. Jedan od njih u Zagrebu bi trebao preuzeti automobil nestalog 27-godišnjaka te se s njime vratiti u Split. Naime, mladići su do Zagreba putovali u dva osobna vozila, a potom su u Zagrebu iznajmili kombi s kojim su putovali na doček Nove godine u Srbiju.

Slobodna piše da su prije povratka u Zagreb svi bili na poligrafskom testiranju, te da je jedan od njih iznio krivu informaciju o tenisicama koje su ipak bijele boje kakve se vide na snimkama nadzornih kamera.

Policija traga za vozačem taksija

Policija traga i za vozačem taksija kojem je Matej navodno pokucao u blizini Brankovog mosta želeći ući u vozilo. Pretpostavlja se da je riječ o “divljem” taksiju jer nema službenu oznaku TX. Iz udruženja taksista uputili su svojim zaposlenicima poziv da se javi onaj koji je imao susret s Matejom, no do ovih trenutka im se nitko nije javio.

Podsjetimo, 27-godišnji Matej Periš boravio je u klubu Gotik u Beogradu u noći s 30. na 31. prosinca, a prijatelji su ga posljednji put vidjeli oko 2 sata i 30 minuta. Navodno je prije toga otišao u toalet i više se nije vratio. Otada za njime traje potraga koja je dosad obuhvaćala Savu i beogradske ulice, nakon što su se pojavile snimke nepoznatog mladića kako trči gradom. Posljednja snimka ponovno je dovela do rijeke čije se područje sada pretražuje.

MUP Srbije: Danonoćno tragamo za Matejem

O potrazi se danas priopćenjem oglasio i MUP Srbije u kojem ističu da poduzimaju sve što mogu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina M. P. (1994.) u Beogradu danonoćno tragaju za njim i poduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi što prije pronašli mladića.

U potrazi za M. P. neprekidno sudjeluju pripadnici svih nadležnih organizacijskih jedinica, među kojima su Uprava kriminalističke policije Policijske uprave za grad Beograd, Policijska ispostava za sigurnost na rijekama, sve policijske stanice na teritoriju grada, a od jutros su u potragu uključeni i pripadnici Ronilačke jedinice Žandarmerije.

Pripadnici Policijske ispostave za sigurnost na rijekama zajedno s kolegama iz Policijske brigade od trenutka prijave nestanka M. P. patrolnim čamcima pretražuju rijeke Savu i Dunav, kao i obale dvije rijeke. Policija nastavlja dalji rad na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom mladića M. P. i intenzivno tragaju za njim.”