Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Potres je teško oštetio i tri zgrade u centru Zaprešića, iseljeno je više od 50 obitelji

Stradalih i ozlijeđenih, srećom, nije bilo

30.12.2020., Petrinja - Snazan potres pogodio je jucer Hrvatsku, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio 3 kilometra od Petrinje. Jutro nakon razornog potresa u Petrinji. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk izvijestio je u srijedu kako je razorni potres s petrinjskog područja prouzročio velike štete na tri višestambena objekta u centru Zaprešića iz kojih je iseljeno više od 50 obitelji, srećom, stradalih i ozlijeđenih nije bilo.

Iseljeni stanari većim su se dijelom smjestili kod obitelji, a za 20-ak stanovnika Grad je osigurao privremeni smještaj, rekao je Turk za Hinu.

Građene su 60-ih godina

Izvijestio je kako je u užem centru Zaprešića, u višestambenim objektima koji su građeni 60-ih godina prošlog stoljeća, potres učinio dosta velike štete. “U ovom trenutku iz te tri zgrade iseljeno je preko 50-ak obitelji”, rekao je. Napomenuo je da trenutno ne može dati podrobnije informacije, no da prema jednoj od njih, zgrade neće biti uvjetne za stanovanje do potpune sanacije.

Naglasio je kako je već u utorak poslijepodne u tim zgradama bila nadležna komisija, koja danas završava rad, kako bi utvrdila može li se u te tri zgrade stanovati ili ne.

Načelno je za očekivati da je u tim trima zgradama sa 50-ak stanova, relativno veliki stupanj oštećenosti, rekao je Turk.

Zaprešić! Život u dva kofera. Može!

Posted by Lucija Buhin on Tuesday, December 29, 2020

Velika oštećenja na zgradi suda

Izvijestio je i da su zaprešićki vatrogasci do sada intervenirali 40-ak puta kako bi sanirali urušene dimnjake na obiteljskim i inim kućama. Gradonačelnik Zaprešića kaže kako velikih oštećenja od potresa ima i na zgradi suda na Trgu žrtava fašizma. Sud trenutno nije u funkciji, statičari daju procjene, naveo je.

Grad Zaprešić je sitne sanacije na krovovima, odnosno najnužnije zahvate, odlučio refundirati sa dvije tisuće kuna. “To nije riječ o procjeni i novim sanacijama, nego o hitnim popravcima na krovovima“, naglasio je Turk navodeći da je u tijeku sjednica gradskog Stožera civilne zaštite na kojoj nadležne službe podnose izvješće o učincima potresa.

“Dobro je da nemamo ozlijeđenih ni stradalih”, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.