Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

U KBC Rijeka noćas je primljeno devet hrvatskih državljana koji su radili u Italiji

“Imamo prvog pacijenta kod kojeg je utvrđena prisutnost kornavirusa”, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Riječ je o mlađem čovjeku koji se nalazi u Klinici Fran Mihaljević u Zagrebu. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je više o prvom slučaju potvrđenom u Hrvatskoj.

“U 11 sati i 50 minuta dobili smo potvrdu da je otkriven prvi slučaj zaraze kornavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o čovjeku koji je boravio u Milanu. Sada ćemo se usredotočiti na kontakte koje je taj pacijent imao”, kazao je ministar. Zaraženi muškarac nije jedan od devet koji su jučer primljeni u riječki KBC, a za koje se također sumnja da bi mogli biti zaraženi.

“U ovom trenutku nemamo rezultate testiranja hrvatskih državljana koji su jučer primljeni u KBC Rijeka”, dodao je ministar. “Oni su izolaciji i situacija je tu potpuno mirna.” Kako kaže ministar, zaraženi muškarac pokazuje blaže simptome bolesti. “U Milanu je boravio između 19. i 21 veljače. Postupanje epidemiologa je završeno, dostupni su nam svi podaci i prema njima postupamo. Za one s kojima je bio u kontaktu organizirat ćemo adekvatan nadzor.”

‘Pripremamo se već nekoliko tjedana’

Na presici je istupio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, poručio je da će Stožer pružiti svu logističku potporu medicinskoj struci “Već nekoliko tjedana radim na razini koju je koordiniralo ministarstvo zdravstva. Aktivirali smo predviđeni mehanizam za ovakve situacije”, kazao je.

Pred novinare je ponovo izašao Andrej Plenklović. “Mislim da je dobro što smo ovih dana digli razinu pripravnosti i bili angažirani. Vlada je donijela odluku prošloga tjedna i formirala ovaj Stožer, popunjen iskusnim ljudima od kojih očekujemo maksimalan angažman. Stožer će poduzimati sve što je potrebno te maksimalno brzo i transparentno obavještavati hrvatsku javnost”, zaključio je premijer.

Još se ne zna za 9 osoba u Rijeci

Ministar zdravstva jutros je obavijestio javnost da je u riječku bolnicu sinoć stiglo devet pacijenata koji su boravili u dijelu Italije u kojem je potvrđeno više slučajeva koronavirusa. „Devet hrvatskih građana koji su radili u tvornici u Italiji, gdje je otkriveno 20-ak oboljelih, tijekom noći su transportirani u KBC Rijeka gdje su u izolaciji i pod nadzorom i čiji su brisevi poslani na analizu u Zagreb. Rezultati se očekuju tijekom ranog poslijepodneva ili kasnije”, kazao je ministar jutros za N1 televiziju.

Jedan od radnika ima temperaturu, ali to traje već neko vrijeme, pa ne mora biti znak da je zaražen koronavirusom, objasnio je ministar. Beroš je rekao da ne zna iz kojih su dijelova Hrvatske, ali reporter N1 televizije Ranko Stojanac neslužbeno je doznao da je firma iz koje radnici dolaze iz Karlovca, a radili su u gradu Pavia u Lombardiji.

Stručnjaci umiruju javnost

U 11 sati je u Banskim dvorima počeo sastanak Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu posvećen koronavirusu. Ministar Beroš je u izjavi prije početka sastanka još jednom pokušao umiriti javnost. „Nema panike, to je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice jer preko 80 posto bolesnika ima blaži oblik. To je poput teže gripe”, kazao je Beroš.

Sličnu poruku poslao je jedan od naših najcjenjenijih znanstvenika, Ivan Đikić, koji smatra da se svijetom proširila prevelika panika zbog novog koronavirusa. “Ovaj virus je sličan influenca virusu s kakvim se čovječanstvo susreće svake godine. Kod gripe je smrtnost jedan posto i samo je lani uzela 65.000 života. Kod korone se pokazalo za sada da je smrtnost dva posto te posljedicama bolesti uglavnom podliježu stariji i ljudi slabijeg imunološkog sustava”, kazao je Đikić za 24sata, ističući kako se ne smije toliko paničariti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više