Potvrđena optužnica protiv Baldasara, USKOK tvrdi da je oštetio gradski proračun za više od 400 tisuća kuna

Tereti ga se za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti

ZADNJA IZMJENA: srp 1, 2020
Foto: PIXSELL

Optužno vijeće splitskog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv bivših splitskih gradonačelnika Ive Baldasara i Miroslava Buličića, javlja Dalmatinski portal. Osim gradonačelničkog dvojca, optuženi su i bivši šef splitske komunalne službe Špiro Cokarić te dvoje zaposlenika gradske uprave, Damir Babić i Natali Ribičić. Među optuženicima su i direktorica tvrtke Mimoza Jasna Parčina, voditelj hotela Lux Josip Čulić i poduzetnik Stipe Mađor.

Baldasara, Cokarića, Babića i Ribičić tereti se za produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a za poticanje na isto Buličića, Parčinu, Čulića i Mađora. USKOK, naime, tereti Baldasara, Cokarića i Babića da su na traženje Parčine i Čulića omogućili korištenje većeg broja rezerviranih parkirališnih mjesta i to bez plaćanja povlaštene mjesečne naknade, tj. uz plaćanje manje naknade. Na taj su način, u razdoblju od tri godine, trgovačkom društvu Mimoza (koje je vlasnik hotela Lux) pribavili korist od 463.700 kuna i to na štetu Grada Splita, tvrdi se u optužnici.

Ugovor uoči razrješenja

Bivšeg gradonačelnika Baldasara terete i da je na traženje Stipe Mađora na duži vremenski period prepustio njegovoj tvrtki Valleus zakup javne površine po povlaštenoj cijeni i s mogućnošću ugovaranja i naplate podzakupnine javne površine od korisnika poslovnih prostora zgrade, javlja Dalmatinski portal. Tvrtki Mađor Company, dodaju, omogućeno je i postavljanje šanka bez plaćanja naknade.

Navodi se da je Baldasar, uoči razrješenja s dužnosti gradonačelnika, naložio Cokariću i Ribičić da, protivno odluci Gradskog vijeća o davanju u zakup javnih površina i bez mišljenja Komisije za postavljanje štekata, sastave tekst ugovora kojim Grad Split na tri godine daje Valleusu u zakup javnu površinu oko Turističke palače s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu zakupnine. Tekst je sadržavao i dopuštenje postavljanja šanka tvrtki Mađor Company, s kojom je pak Valleus zaključila ugovor o zakupu poslovnih prostora na 25 godina, navodi portal iz optužnice.

Problematično parkiralište pred kućom

Cokarić i Ribičić su, tvrdi USKOK, sastavili ugovor iako su znali da Valleus i Mađor Company ne ispunjavaju minimalne tehničke uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i da im se ne može odobriti zakup javne površine. Baldasar je, tvrdi se, zaključio ugovore s Valleusom, čime je Mađorovim tvrtkama omogućeno stjecanje nepripadne imovinske koristi od 63 tisuća kuna godišnje i još 60 tisuća kuna godišnje kroz nenaplaćene naknade za postavljeni šank.

Bivšeg splitskog gradonačelnika Miroslava Buličića USKOK, pak, tereti da je od Damira Babića, voditelja Odsjeka za komunalne poslove, tražio da Cestar pred njegovu kuću postavi prometno zrcalo te asfaltira i iscrta parkiralište. To je gradsku blagajnu koštalo nešto više od 30 tisuća kuna. Nitko od optuženika ne smatra se krivim.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program