Potvrđena optužnica protiv HDZ-ovog gradonačelnika zbog prevare s gradnjom škole. Priču je otkrio Telegram

Darko Puljašić i Grad Požega optuženi su milijunsku prijevaru sa sredstvima za gradnju škole

ZADNJA IZMJENA: srp 15, 2020

Županijski sud u Slavonskom Brodu potvrdio je danas optužnicu protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića (HDZ) kojeg se sumnjiči za subvencijsku prijevaru od gotovo milijun kuna, a priču je prvi otkrio Telegramov Drago Hedl. To znači da bi mu uskoro trebalo početi i suđenje.

Naš novinar prvi je u veljači 2018. pisao o nelogičnostima s projektom dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi vrijednim ukupno 12,7 milijuna kuna. Ubrzo je otkriveno da je grad za početak realizacije projekta uzeo novac od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova iako nikakvi radovi nisu obavljeni. Učinjeno je to, sumnja se, na osnovu ugovora što ga je Puljašić krivotvorio.

Kronologija ‘slučaja Puljašić’

Istraga ovog slučaja otvorena je još u studenom 2018., a sada, nakon potvrđivanja optužnice krenut će i sudski postupak. Puljašić je u međuvremenu, na posljednjim parlamentarnim izborima postao i saborski zastupnik HDZ-a. Požega je pak postala prvi grad pod optužbom.

Naime, uz gradonačelnika optužnicom su obuhvaćeni i Grad Požega, te pročelnica Jasminka Vodinelić, direktor tvrtke L Projekt koja izvodi radove na školi i dvorani Josip Lukić, kao i Domagoj Stojaković, iz Hrvatske komore inženjera građevinara koji je bio zadužen za nadzor. Subvencijska prijevara, odnosno varanje s državnim potporama kažnjava se s jednom do deset godina zatvora.

Optužnica je podignuta i protiv samog grada Požege i to na osnovu Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, te tvrtke L Projekt.

Kako su varali u Požegi?

Varanje s potporama, tvrdi se u optužnici, počelo je još sredinom 2017. nakon što je Grad Požega s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije sklopio ugovor o sufinanciranju. Tim ugovorom se Ministarstvo obvezalo Gradu Požegi sufinancirati prihvatljive troškove na potprojektu PI, odnosno rekonstrukciju škole i nadogradnju sportske dvorane.

Najviši iznos koji je Grad mogao dobiti iznosio je milijun kuna i to nakon što bi ispostavio potvrde o stvarno izvedenim radovima. Ministarstvo je te potvrde trebalo dobili do 11. prosinca 2017. godine. U ugovoru je stajalo i da Grad Požega mora za svaku ratu potpore dostaviti i financijske i tehničke izvještaje na propisanim obrascima, potkrijepljene valjanim dokazima o izvedenim radovima. U slučaju da sredstva ne budu isplaćena Grad Požega neće ih moći realizirati u idućoj proračunskoj godini.

Novinar otkrio prijevaru

No, kako su radovi, o čemu je Telegram detaljno pisao, evidentno kasnili, sumnja se da su Puljašić i njegova pročelnica, te šef tvrtke i nadzorni inženjer lažirali dokumentaciju koja je poslana ministarstvu.

U optužnici dalje stoji da je Lukić 15. prosinca 2017. u 8,30 sati ovjerio lažne situacije s gradilišta, a onda ih je i Stojaković potvrdio svojim pečatom. Iz tih dokumenata proizlazilo je da su tijekom prosinca 2017. obavljeni radovi na rušenju i demontaži, zemljani radovi, betonski i armirano-betonski radovi, zidarski radovi i električne instalacije, te da su bili vrijedni 796.794 kuna bez PDV-a. Novinar Telegrama početkom veljače posjetio je gradilište na kojem nije bilo toliko vrijednih radova.

I Puljašić je na te dokumente stavio svoj potpis, dok ih je pročelnica Vodinelić ovjerila, tvrdi tužiteljstvo. Zato je dokumentacija 27. prosinca 2017. proknjižena u knjizi ulaznih računa grada, objašnjava se dalje u optužnici. Tužiteljstvo vjeruje da su u tom času i Puljašić i njegovi suradnici znali da su na gradilištu obavljeni samo pripremni radovi vrijedni nešto manje od 20 tisuća kuna.

TKO NEZAKONITO ZARADIO?

Prema optužnici, upravo je gradonačelnik Požege dokumente uputio Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova tražeći da se Požegi iz projekta nadoknadi ono što je navodno plaćeno L Projektu. Radilo se o ukupno 995.992,50 kuna. Pročelnica je navodno krivotvorene račune i tehničke izvještaje dostavila Ministarstvu, te su i ona i njezin šef stajali iza njihove vjerodostojnosti.

“Na ovaj su način Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije oštetili za isplaćena sredstva sufinanciranja u iznosu od najmanje 780.694,00 kuna (bez PDV-a), za koliko se Grad nepripadno okoristio”, stoji na kraju optužnice. Drugim riječima, tvrdi se da je Puljašić nezakonito povukao sredstva iz EU fondova i time, zajedno sa svojim gradom, počinio subvencijsku prijevaru. Tereti ga se i za krivotvorenje poslovne isprave.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2045 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program