Potvrđena optužnica protiv Sauche i Zeljko

Optužen je da je lažirao putne naloge i sa svojom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 590 tisuća kuna

ZADNJA IZMJENA: ožu 14, 2019

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je potvrdilo optužnicu protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi Dnevnice. Na sjednicu optužnog vijeća došao je Saucha, ali ne i Zeljko. Sauchi na teret stavlja da je zlorabio svoju funkciju predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine. Naime, s te pozicije bio ovlašten nalagati izdavanje i odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo, kao i odobravati sve isplate u vezi tih službenih putovanja. No, prema sumnji USKOK-a odlučio je upravo na tome nezakonito zaraditi, te omogućiti izvlačenje novca i svojoj tajnici Sandri Zeljko.

Modus je poznat. Tražio je od nje da napravi putne naloge za posebne savjetnike predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zaposlenike Ureda predsjednika Vlade te inzistirao da se akontacije dnevnica isplaćuju iz državnog proračuna u gotovini, tvrdi USKOK. Sve Sauchine naloge Sandra Zeljko je prosljeđivala računovodstvu Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske koji je, nakon obračuna, dnevnice za nepostojeća putovanja i isplaćivao.

Prema optužnici, Sandra Zeljko je prema Sauchinim uputama napravila ukupno 125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo. Sama je kasnije preuzela novac za akontacije dnevnica i dijelila ga sa Sauchom. Tako su podigli 590 tisuća kuna.

Sandra Zeljko i sama je izvlačila novac

I nakon što je Saucha, nakon promjene vlasti otišao iz Banskih dvora, isplate fantomskih dnevnica su se nastavile. USKOK je uvjeren da je to nastavila raditi Sandra Zeljko. Sve do veljače 2017. novac se isplaćivao preko putnih naloga. Bilo ih je, stoji u optužnici, ukupno 66, a Zeljko je navodno u rubrici “Predstojnik” lažirala potpise tadašnji šefova premijerovog ureda –Vedran Vrabec Nevena Zelića i Davora Božinovića. U uredu za opće poslove i dalje ništa nisu sumnjali već su joj novac za dnevnice isplaćivali. USKOK tvrdi da si je tako izvukla 349.763,70 kuna.

Osim preko lažnih putnih naloga Saucha je omogućio Sandri Zeljko da do novca iz proračuna nezakonito dođe i isplatom za prekovremeni rad na što, međutim, nije imala pravo, tvrdi USKOK. Zato je račun za prekovemene glasio na ime Sunčice Batestin, koja je u to vrijeme radila u Vlade RH. Isplaćen je neto iznos od 4.300 kuna, no državni proračun oštećen je za 8.615,24 kuna bruto iznosa. Sunčica Batestin je na Sauchinu zamolbu novac prebacila na račun majke Sandre Zeljko, tvrdi USKOK.

Na pitanje o zdravstvenom stanju Sandre Zeljko novinari su dobili odgovor kako je ona trenutno na liječenju, a zamjenik ravnateljice USKOK-a Krešimir Ostrogonac kazao je kako će se njezina sposobnost da sudjeluje u raspravi utvrđivati tek nakon što suđenje započne. Bi li zbog njezinog eventualnog lošeg zdravlja cijeli proces moga biti doveden u pitanje, nije želio nagađati.

 

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1879 članaka Više o autoru
Vedran Vrabec
Telegram autor
1875 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program