Potvrđeno pisanje Telegrama: prosječna plaća nastavnika je 7135 kn, u tom iznosu nisu prijevoz ni ravnatelji

Nakon napada sindikata na novinare, zatražili smo dodatna očitovanja od nadležnog Ministarstva

ZADNJA IZMJENA: stu 4, 2019
Foto: Telegram ilustracija

Prije desetak dana Telegram je objavio točna prosječna primanja učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Prema službenim informacijama iz sustava Centralnog obračuna plaća (COP) koji prati isplate u javnom sektoru, prosječna plaća iznosi 7135 kuna, a za nastavnike s visokom stručnom spremom 7207 kuna.

Službene podatke Telegram je zatražio nakon što se u medijima počela provlačiti informacija kako su učitelji i nastavnici mjesečno prosječno plaćeni 5950 kuna što, uspostavilo se, nije točno. Kako smo pisali, bez obzira smatrate li da nastavnicima treba povećati plaće za 6 ili 60 posto, ili mislite da trebaju ostati iste, za argumentiranu raspravu nužno je znati što je točno. Plasiranje bitno umanjenih prosječnih primanja štetno je i, ako želite, nefer prema djelatnicima u zdravstvu i ostalim javnim službama.

Napadi na službene podatke iz COP-a

Podatak iz COP-a dobili smo nakon slanja službenog upita nadležnom Ministarstvu, a provjerili smo ga vlastitom analizom proračunskih izdataka za plaće u školstvu. Objava točnih primanja nastavnika izazvala je žestoke reakcije sindikalnih lidera, koji su, između ostalog, kazali da iznos nije točan jer uključuje naknade za trošak prijevoza.

Na press konferenciji 28. listopada, šefovi sindikata Sanja Šprem i Branimir Mihalinec demantirali su podatke objavljene u Telegramu, tvrdeći kako su “plaće umnožak osnovice, koeficijenta i godina staža” te da se “dodaci ne smiju zbrajati u plaće”. “To da se u plaću uračunava sve što se isplaćuje za zaposlene, nije normalno! Pa to je ludilo! To je bezobrazno!”, kazao je Mihalinec. Dodaci su, međutim, sastavni dio plaće i uračunavaju se svim hrvatskim građanima. Ulaze i u prosječnu plaću u Hrvatskoj, na koju se sindikati često pozivaju.

Dan kasnije, sindikalist Vilim Ribić još je radikalnije napao medije koji su prenijeli podatke o prosječnim plaćama učitelja, uzvikujući pitanja “tko ih plaća da to rade?!” i slično.

Prijevoz ne ulazi u prosječnu plaću

Nakon reakcija školskih sindikata, od nadležnog Ministarstva tražili smo dodatna očitovanja o podacima iz COP-a. Telegramu je danas službeno potvrđeno da naknade za prijevoz, na koje su se sindikati najčešće pozivali, nisu uključene u neto plaće iz COP-a. “U iznose prosječnih plaća nije uključena naknada za trošak prijevoza, kao ni iznosi materijalnih prava poput jubilarnih nagrada, otpremnina i pomoći”, kažu iz Ministarstva u odgovoru na naš upit.

Službena potvrda da prosjek od 7135 kuna iz COP-a ne uključuje prijevoz ni jubilarne nagrade za staž poklapa se s Telegramovom analizom proračunskih izdataka, u kojima se takve isplate bilježe odvojeno od redovnih plaća. Naknade troškova zaposlenicima poput prijevoza treba razlikovati od dodataka, koji jesu dio plaće.

Dodatak od 13,7% za sve zaposlenike

Prosječne plaće, potvrdili su iz Ministarstva, sastoje se od osnovne plaće i dodataka na nju, kako stoji i u kolektivnim ugovorima između Vlade i sindikata. Neki dodaci ovise o individualnom radu, npr. za smjenski rad ili rad vikendom, a svi zaposlenici škola imaju dodatak od 13,725% na plaću “temeljem sporazuma kojeg su Vlada i sindikati iz sustava znanosti i obrazovanja zaključili 25. studenoga 2006. godine”.

Da u službenu definiciju plaća uvijek spadaju osnovni iznos i svi oporezivi dodaci potvrdio nam je i Marko Krištof, bivši ravnatelj Državnog zavoda za statistiku. Na brojke Državnog zavoda za statistiku pozivaju se i sindikati kad govore o prosječnim plaćama u Hrvatskoj, a te plaće također se sastoje od osnovnog dijela i dodataka.

U prosjeku nema ravnatelja

Dodatno, u inicijalnom tekstu o plaćama napisali smo da prosjek uključuje i ravnatelje škola (pošto ravnatelji jesu dio nastavnog osoblja u školstvu). Međutim, Ministarstvo obrazovanja danas je pojasnilo kako prosječna plaća od 7135 kuna “ne uključuje plaće ravnatelja”, već se odnosi isključivo na učitelje i nastavnike.

Prije objave prvog teksta, iznos prosječne plaće potvrdio je Željko Stipić iz Sindikata Preporod, dok se iz drugih sindikata na naše upite nisu javljali. No, nakon objave iz tih su sindikata uputili svoje članstvo da Telegramovim novinarima šalju kopije svojih platnih lista “u svrhu istinitog informiranja”. Pojedinačne platne liste, dakako, ne predstavljaju prosjek.

Mihalinec priznao da je COP-a točan

Zanimljivo, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, prošlu je srijedu na Hrvatskom radiju ipak priznao da Ministarstvo znanosti i obrazovanja barata “najtočnijim podacima” o prosječnim plaćama. “Ministarstvo ima uvid u svaku lipu preko COP-a koliko se isplaćuje. To je sigurno točan podatak, samo uvijek je pitanje koji se podatak kaže i u kojem se trenutku kaže”, izjavio je Mihalinec.

Podatke za koje je Branimir Mihalinec kasnije kazao da su jedini točni, objavio je Telegram.

Dora Kršul
Telegram autor
348 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program