Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Potvrđeno. Stričak je bio mortus pijan kad se u varaždinskoj birtiji mlatio s mladićem

Prema nalazima koji su došli u medije, varaždinski župan imao je 2.02 promila u krvi

12.09.2022., Zagreb - Dolazak na sjednicu Predsjednistva HDZ-a u sredisnjicu strane Na Trgu zrtava fasizma. Andjelko Stricak. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

HDZ-ov župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, potukao se u sitnim noćnim satima 24. rujna u varaždinskom klubu Strauss, a Telegram je objavio snimku na kojoj se jasno vidi da je župan napao mladića. Zbog napada je kasnije dobio prekršajnu prijavu, a Stričak se uporno branio kako nije nikoga udario, te je sve događaje nekoliko puta demantirao.

Portal Index je došao do dokaza da je Stričak bio pijan, s 2.02 promila alkohola u krvi. Pretraga je obavljena 24. rujna, u 4:28 sati ujutro. Stričak nije htio komentirati nalaz, no ranije je sam priznao kako je te večeri “popio koju čašu vina”. Očito je župan, sudeći po nalazu, popio znatno više.

Priznao je da je pio, ali ne koliko

Stričak je u tom incidentu dobio čašom u glavu, nakon čega je odveden na hitnu pomoć zbog rasječene glave. Svjedoci događaja su javljali kako je bio u vidljivo pripitom stanju, a policija je navela da je župan vrijeđao i policijske službenike. Stričak je, prema izjavi policije, odbio testiranje na alkohol u policiji. Za vrijeđanje policajaca i službenika dobiva se novčana kazna ili kazna zatvora od 30 dana, no Stričak je dobio prekršajnu prijavu.

Budući da Stričak nije odgovarao na poruke i pozive, Index se obratio Varaždinskoj županiji. “Vezano uz navedeni incident, a kojeg spominjete u upitu, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sve je već nekoliko puta ponovio u javnosti i o navedenoj temi nema više ništa za dodati. Navedenim incidentom bave se nadležne institucije RH te daljnju komunikaciju vezano uz cijeli događaj ne smatramo potrebnom”, odgovorili su iz županije.

HDZ-ovac je krajem listopada priznao kako se “popila koja čaša vina”. “Pa, kad se izađe, piju se i sok i kava, mi smo tu večer sve to konzumirali, između ostalog popili smo i koju čašu vina. Ako je to vaše pitanje, da, konzumirali smo alkohol”, odgovorio je Stričak na pitanje novinara.

‘U čemu je problem ako se nekog zagrli?’

Premda je Telegram objavio snimku u kojoj se nedvojbeno vidi da je mladića uhvatio za vrat, a potom i odgurnuo, HDZ-ov Stričak je na konferenciji za medije ostao pri svojoj verziji događaja. Na pitanje novinara je li mladića zaista uhvatio za vrat, Stričak je odgovorio: “Ne, zagrlio sam ga. U čemu je problem ako se nekog zagrli?” Potom je rekao kako na snimci nije vidio da je nekoga uhvatio za vrat.

O tome kako je došlo do sukoba, Stričak je ispričao kako je cijelo vrijeme bio sa svojim kolegama, za njihovim stolom, te da nisu nikome prilazili niti ikoga provocirali. Tvrdio je i da nije bilo nikakvog kontakta s nekom drugom osobom, te da nije nikoga odgurnuo. Dodao je i da napadač nije došao do njihovog stola, već da ga je samo pogodio čašom.

“Ja sam bio napadnut i zadobio desetak šavova od posjekotina”, rekao je Stričak, objašnjavajući kako ne zna koji je bio motiv napada.

Branio ga i Plenković

U Stričakovu obranu stao je njegov stranački šef i premijer Andrej Plenković, koji je rekao kako ne smatra da je njegov župan ikoga napao. Plenković je rekao da je pogledao snimku, no da nije vidio da je Stričak ikoga udario.

Na pitanje novinarke kako ne vidi da je Stričak nekoga udario, Plenković je dao zanimljivo objašnjenje. “To nije ‘udario’. Ne znam je li nekog udario ili odgurnuo. Ako vi to tako vidite, vi ste mladi pa vidite bolje od mene. Ono što ja vidim je da je netko njemu bacio čašu u glavu. Prema tome, ako je dobio čašu u glavu, ne vidim da je tamo započeo neku veliku kavansku tuču. To mi se nije baš činilo”, procijenio je premijer.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više