Potvrđeno Telegramu: sedam država EU prihvatit će 1600 izbjegličke djece, među njima je i Hrvatska

Europska povjerenica za unutarnje poslove danas je bila u Grčkoj kako bi ispitala situaciju na terenu

ZADNJA IZMJENA: ožu 12, 2020
Foto: AFP

Sedam država članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska, spremno je sudjelovati u preseljenju ukupno 1600 djece izbjeglica bez pratnje iz Grčke, potvrđeno nam je danas iz Europske komisije. Osim Hrvatske, to su i Francuska, Njemačka, Portugal, Luksemburg, Italija i Irska.

Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson danas je bila u Grčkoj, gdje je s tamošnjim vlastima razgovarala o stanju u prenapučenim izbjegličkim kampovima te o načinu kako pomoći djeci koja žive u izbjeglištvu bez roditelja, rodbine ili skrbnika. “Oni su najranjiviji u ovoj situaciji. Za njih je potrebno naći hitno rješenje”, izjavila je Johansson na konferenciji za novinare.

Dobrovoljno se javilo sedam zemalja

Europska komisija prošlog je tjedna najavila da će tražiti od država članica da prihvate djecu bez pratnje iz grčkih izbjegličkih kampova. Iz Bruxellesa su poručili da će sudjelovanje država biti dobrovoljno. U hrvatskoj Vladi Telegramu su u petak potvrdili da je Hrvatska spremna sudjelovati u prihvatu djece, ali o njihovom broju još nije bilo riječi. Ni u Komisiji zasad ne žele govoriti koliko će djece primiti svaka od sedam država članica.

Razlog je što razgovori još uvijek traju, pa se u Komisiji nadaju da će se naknadno ovom planu priključiti još zemalja članica. Povjerenica Johansson spomenula je zasad 1600 djece. “Sedam država članica već je obećalo da će sudjelovati u preseljenju najmanje 1600 maloljetnika ili djece bez pratnje iz ranjivih skupina iz Grčke ili s grčkih otoka, tako da je to dobar početak”, kazala je povjerenica za unutarnje poslove. Najavila je i održavanje posebne konferencije u svibnju, u suradnji s UNICEF-om, na kojoj će se razgovarati o rješavanju ovog pitanja i potpori ranjivim skupinama mladih.

Hrvatska ima “iskustva i kapacitete”

Premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović proteklog su vikenda potvrdili da će Hrvatska primiti djecu bez pratnje iz grčkih izbjegličkih kampova. “Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca”, izjavio je Plenković.

O dramatičnim uvjetima u grčkim izbjegličkim kampovima smještenim na otocima za Telegram je govorio Apostolos Veizis iz organizacije Liječnici bez granica. Veizis, s kojim smo razgovarali nakon što se vratio s Lezbosa, istaknuo je da su kampovi prenapučeni, da zbog toga dio ljudi nema odgovarajući smještaj niti odgovarajući pristup vodi i sanitarijama, a za svaki obrok moraju čekati u redovima po nekoliko sati.

Europska komisija procjenjuje da je u izbjegličkim kampovima oko 5500 djece bez roditelja, rodbine i skrbnika. Ministar Božinović je za N1 kazao da će Grčka dio te djece zbrinuti kod sebe, dok je za Hrvatsku istaknuo da ima “iskustva i kapacitete” za prihvat. Od povjerenice Johansson države članice sada očekuju izvješće o situaciji u Grčkoj.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
473 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program