Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Potvrđeno Telegramu: Uskok pokrenuo izvide protiv poznatog slavonskog suca zbog optužbi za mito

Sudac Mirko Svirčević dotle uredno ostaje na mjestu šefa Kaznenog odjela Županijskog suda u Slavonskom Brodu

USKOK je potvrdio da provodi izvide oko moguće korupcije u koju je, kako ga optužuju najmanje dvije osobe, uključen sadašnji sudac, a donedavno i predsjednik Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirko Svirčević. ”Povodom vašeg upita obavještavamo vas da ovaj Ured provodi izvide u vezi s predmetnim slučajem. O sadržaju izvida nismo u mogućnosti davati informacije jer je, sukladno zakonskim odredbama, postupanje tijekom izvida tajno”, stoji u odgovoru Telegramu kojeg potpisuje glasnogovornik Sergej Abramov.

Podsjetimo, Telegram je još 30. studenoga pisao o kaznenoj prijavi koju je USKOK-u podnio Ivan Perić, iz Donjih Bogićevaca kraj Nove Gradiške, u kojoj teško optužuje suca Svirčevića za primanje mita. U razgovoru za Telegram Perić je tada rekao (a to stoji i u kaznenoj prijavi) kako je sucu Svirčeviću dao 30.000 kuna da mu odgodi odlazak na služenje zatvorske kazne. Svirčević ga je potom, tvrdi, uputio u KB Dubrava da se javi izvjesnom medicinskom bratu, Petru N., koji će Periću izraditi lažni pozitivni nalaz na Covid 19, temeljem čega je Svirčević Periću odgodio služenje 10-mjesečne zatvorske kazne.

Dva milijuna kuna za oslobađajući presudu?

Potom se Telegramu javio brodski poduzetnik Mato Vidović koji je ispričao kako je Svirčević od njega pokušao iznuditi dva milijuna kuna za oslobađajući presudu. Kada nije pristao, tvrdi, Svirčević ga je, bez da bi saslušao njegove svjedoke i već nakon druge rasprave, osudio na dvije godine zatvora. Vidović je kaznu u cijelosti odležao, ali se poslije toga – nakon dugotrajne pravosudne bitke – uspio izboriti za obnovu postupka, želeći dokazati da je nepravedno osuđen.

Na ponovljenom postupku tadašnja sutkinja Županijskog suda u Slavonskom Brodu Marija Balenović (danas sutkinjina Visokog kaznenog suda) presudila je isto kao i njen tadašnji šef, Mirko Svirčević, no tu je presudu poništio Vrhovni sud, pa je predmet ustupljen drugom sucu, a postupak je u tijeku.

Svirčević nam nije demantirao ni jedan navod

Sudac Mirko Svirčević nije demantirao ni jedan navod iz Telegramovih tekstova, a kad smo o tome htjeli s njim razgovarati spustio je slušalicu, a pisane upite uporno je ignorirao. Već ranije Telegram je imao neslužbene informacije kako su i Perić i Vidović o navodnim koruptivnim radnjama Svirčevića dali opširne iskaze USKOK-u Zagrebu, te da je pored njih ispitano još nekoliko svjedoka. Ali, sada smo o provođenju izvida dobili i službenu potvrdu USKOK-a.

Nakon ozbiljnih optužbi na račun županijskog suca iz Slavonskog Broda, a prije nego što je USKOK potvrdio Telegramu provođenje izvida, upitali smo Državno sudbeno vijeće (DSV), tijelo koje imenuje i razrješuje suce, što kani učiniti u vezi sa Svirčevićem.

Što može učiniti Državno sudbeno vijeće

Nabrojali su svoje ovlasti: imenovanje sudaca, imenovanje i razrješenje predsjednika sudova, odlučivanje o imunitetu sudaca, premještaj sudaca, vođenje stegovnog postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti sudaca, odlučivanje o razrješenju sudaca, sudjelovanje u osposobljavanju i usavršavanju sudaca i sudskih službenika, donošenje Metodologije izrade ocjene sudaca, vođenje osobnih očevidnika sudaca, davanje odobrenja za obavljanje druge službe ili posla uz obnašanje sudačke dužnosti, te vođenje i kontrola imovinskih kartica sudaca.

DSV, kažu, nadležno je za vođenje stegovnog postupka protiv suca i to samo temeljem zahtjeva ovlaštenog predlagatelja, a to su predsjednik suda ili, kada postoji osnovana sumnja da je sudac počinio neko od stegovnih djela, to mogu pokrenuti i ministar nadležan za poslove pravosuđa, te predsjednik neposredno višeg suda, u konkretnom slučaju predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Nakon našeg upita šef Vrhovnog suda otišao u kontrolu

Iz Vrhovnog suda Telegramu su na pitanje što mogu učiniti protiv suca Svirčevića nakon teških optužbi za primanje mita odgovorili kako je ”predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske mr. sc. Radovan Dobronić već ranije planirao provesti kontrolu županijskih sudova u Slavoniji, odnosno Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Osijeku i Vukovaru”.

Glasnogovornik Vrhovnog suda sudac Željko Pajalić dodao je, međutim, i ovo: ”S obzirom na podatke koje ste nam poslali kao i iznesene sumnje u nezakonita postupanja, predsjednik je odlučio zasebno provesti kontrolu rada Županijskog suda u Slavonskom Brodu”. Doista, sredinom prosinca predsjednik Vrhovnog suda bio je u Slavonskom Brodu, no o čemu se ondje razgovaralo ne znamo.

Što je reklo Ministarstva pravosuđa

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave, na čijem je čelu Ivan Malenica, odgovorili su, pak, kako oni, ”kao tijelo izvršne vlasti, nisu ovlašteni na bilo koji način ocjenjivati zakonitosti postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, ispravljati suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima, već je to isključivo u nadležnosti sudbene vlasti”.

Očitujući se o Telegramovim tekstovima u kojima dvije osobe optužuju suca Svirčevića za korupciju, iz Ministarstva pravosuđa hladno kažu kako je ”u navedenom slučaju podignuta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji je dužan istražiti okolnosti i navode iz kaznene prijave.”

Tek kada ”nadležna pravosudna tijela”, kažu u spomenutom ministarstvu, ”utvrde činjenice”, oni će, Ministarstvo pravosuđa i uprave, ”utvrditi postoji li osnova za pokretanje postupka iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave.”

Nezainteresirana sutkinja nadređena Svirčeviću

Najnezainteresiranija od svih, međutim, bila je Dubravka Šimić, sutkinja ovlaštena obavljati poslove sudske uprave Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Iako smo je u dva navrata kontaktirali, poslavši joj upite vezano uz slučaj suca Svirčevića kojem je nadređena, potpuno nas je ignorirala. Nije smatrala potrebnim očitovati se.

No, možda je bila prezauzeta i zaokupljena izradom godišnjeg programa rada sudaca Županijskog suda u Slavonskom Brodu. I očito joj nimalo nije smetalo što se o sucu Svirčeviću piše i za što ga se prijavljuje. Sudac Mirko Svirčević, njenom odlukom, i u 2022. ostaje predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Tako stoji u godišnjem rasporedu koji, valjda da se ne bi iritiralo javnost, još uvijek nije objavljen na službenim internetskim stranicama tog suda.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više