Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Povećavamo kapacitete LNG terminala na Krku, Plenković sanjari: 'Bit ćemo regionalno energetsko čvorište'

Hrvatska će proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina

06.06.2022., Zagreb - Konferencija za medije u Banskim dvorima nakon telefonske sjednice Vlade vezano uz uredbu o utvrdjivanju najvisih maloprodajnih cijena naftnih derivata. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic.   Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska će proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, najavio je u ponedjeljak na susretu Inicijative triju mora u Rigi premijer Andrej Plenković.

Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska, a cilj jačanje energetske, prometne i infrastrukturne povezanosti. Ovogodišnji sastanak na vrhu Inicijative održava se u Rigi.

Premijer Plenković je u svom obraćanju skupu najavio podizanje kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, čime Hrvatska „ide daleko iznad potreba hrvatskih gospodarstva i kućanstava”. „Time omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku”.

Fond Inicijative uskoro vrjedniji od milijardu eura

Premijer je na skupu razgovarao i o prometnoj povezanosti, s naglaskom na koridor 5C koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i BiH i dolazi do Ploča.

Inicijativa pokrenuta 2015. na prijedlog tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njenog poljskog kolege Andrzeja Dude, čiji je prvi skup bio u Dubrovniku, danas ima i investicijski fond trenutno vrijedan 928 milijuna eura. Sudeći po riječima američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, novim američkim ulaganjem on će nakon skupa u Rigi daleko premašiti vrijednost od milijarde eura.

‘Najlogičniji put za ulaganja’

Plenković naglašava da je investicijski fond Triju mora najlogičniji put za ulaganja u energetske, prometne i digitalne projekte u Hrvatskoj. HBOR sudjeluje u fondu od 2020. s 20 milijuna eura. Hrvatska fondu predlaže 11 projekata.

„Budući da je riječ o razvojnoj banci koja ima izvrstan uvid u potrebe financiranja različitih projekata u Hrvatskoj, siguran sam da to može biti najbolji, najlogičniji i najkorisniji put kako da se kanaliziraju i operacionaliziraju sredstva za projekte u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Regija Tri mora veliko tržište za Hrvatsku

U Rigi, u koju je stigao niz čelnika država, održava se i poslovni forum na kojem sudjeluju hrvatske tvrtke poput Končara, Luke Rijeka i Plinacroa. „To je odlična prigoda da uspostave kontakte, da razmjene informacije i da u konačnici potpišu neki ugovor o poslovnoj suradnji”, rekao je hrvatski premijer.

Regija između tri mora iznimno je važna za Hrvatsku jer na nju otpada više od trećine hrvatskog uvoza i izvoza, a s tog područja joj dolazi 40 posto turista. „Hrvatskoj je ovaj krug zemalja vrlo interesantan, a one su u konačnici i dio našega srednjoeuropskog identiteta”, zaključio je Plenković koji će se u latvijskoj prijestolnici bilateralno susresti s predsjednikom te zemlje Egilsom Levitsem i potpredsjednikom Googlea Karanom Bhatiom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više