Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Povijesna suša u Francuskoj: oko stotinu općina ostalo bez vode, u srpnju palo najmanje kiše od 1961.

Korištenje vode ograničeno je u 93 područja

A picture taken on August 4, 2022 in Les Brenets shows the dry bed of Brenets Lake (Lac des Brenets), part of the Doubs River, a natural border between eastern France and western Switzerland, as much of Europe bakes in a third heatwave since June. - The river has dried up due to a combination of factors, including geological faults that drain the river, decreased rainfall and heatwaves. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
FOTO: AFP

Francuska vlada formirala je krizne timove koji se trebaju fokusirati na povijesnu sušu zbog koje je 100 općina ostalo bez pitke vode, javlja u petak BBC. Cisterne dovoze vodu do tih područja jer “ništa u slavinama nije ostalo”, rekao je ministar za ekološku tranziciju Christophe Béchu.

Ured francuskog premijera objavio je da se Francuska suočava s najtežom zabilježenom sušom. Korištenje vode ograničeno je u 93 područja. Suho vrijeme trebalo bi se zadržati najmanje još dva tjedna, dodaje BBC.

Strahuje se da će suša koja je pogodila gotovo čitavo područje kontinentalne Francuske smanjiti prinose usjeva, pogoršavajući krizu s hranom uzrokovanu ratom u Ukrajini. Europljani se već bore s višim cijenama hrane dok je izvoz žitarica iz Ukrajine i Rusije – koje su među najvećim svjetskim proizvođačima – mnogo slabiji nego inače.

Najsuši mjesec od ožujka 1961.

Toplinski val koji je zahvatio Francusku od lipnja potaknuo je drveće i grmlje da rano odbace lišće, stvarajući prizore koji izgledaju jesenski. Francuska je u srpnju imala samo 9,7 mm kiše, što taj mjesec čini najsušnijim od ožujka 1961., objavila je državna meteorološka služba Meteo-France.

Navodnjavanje je zabranjeno u većem dijelu sjeverozapadne i jugoistočne Francuske radi očuvanja vode. Očekuje se da će izvoz kukuruza ne samo iz Francuske nego i iz Mađarske, Rumunjske i Bugarske ove godine biti manji zbog toplinskog vala, a te će manje količine povećati cijene, izvijestio je francuski BFMTV.