Politika & Kriminal

Povjerenstvo je Tolušiću objasnilo kako treba ispuniti karticu, ali sad će provjeriti i sve ono što je ranije smuljao

Kontrolirat će se svi podaci u njegovoj kartici, ali i aktualni navodi u medijima

18.05.2018., Zagreb - Sjednica Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa, medju 11 tocaka bit ce donosenje odluke o Andriji Mikulicu te donosenje odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Kolinde Grabar-Kitarovic, Martine Dalic, Marijana Kustica, Vesne Goluze i Milana Bandica. Natasa Novakovic. 
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću na njegov zahtjev dalo mišljenje na koja dva načina može pravilno ispuniti imovinsku karticu vezano za njegovu kuću, ali ministar je očito zakasnio zatražiti savjet od Povjerenstva koje je još prije nekoliko dana otvorilo postupak redovne provjere kojim će kontrolirati sve stavke njegove imovinske kartice kao i aktualne navode iz medija. Ministar je zatražio mišljenje kako prijaviti nekretninu nakon što je Telegram počeo problematizirati njegovu imovinsku karticu u kojoj nije naveo garažu ni kuću od 121 kvadrat koji je predstavio kao “roštilj”.

Povjerenstvo je u mišljenju koje je naknadno zatražio Tolušić navelo na koja dva načina može pravilno ispuniti imovinsku karticu vezano za svoju nekretninu. Kao što je prije nekoliko dana pisao Telegram, jedan način je da u karticu upiše kompletno zemljište zajedno s kućom i okućnicom kako piše u vlasničkom listu, a drugi da upiše jednu po jednu nekretninu pa onda posebno vrijednost svake nekretnine.

Tolušiću slijede kontrole

“To je samo mišljenje koje je naknadno zatražio da zna kako da postupi prilikom upisa u imovinsku karticu, a kao što ste upoznati Povjerenstvo je otvorilo postupak potpune redovne provjere imovinske kartice dužnosnika Tolušića, što znači da će se kontrolirati svi podaci u njegovoj kartici, ali i aktualni navodi u medijima”, rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković. U sklopu te provjere kontrolirat će se tako i navodi po kojima je ministar prodao na moru zemljište za 450 tisuća kuna za koje je u imovinskoj kartici naveo da vrijedi 115 tisuća kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak je priznao da je pogriješio oko upisa nekretnine, odnosno kuće u svoju imovinsku karticu, najavivši da će čim danas dobije odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa po njoj i postupiti. No, Tolušić je sada u dodatnom problemu.

Jer kako je Telegram jutros ekskluzivno objavio, prema podacima koje je sam unosio u svoju imovinsku karticu, zemljište je platio 133.000 kuna, a za gotovu kuću je upisao da vrijedi 950.000 tisuća. Prema tome, izgradnja od temelja do krova stajala je 817.000 kuna, odnosno manje od 300 eura po kvadratu. Koliko je ta cijena redikulozna, pojasnili su građevinski stručnjaci s kojima je Telegram razgovarao.

Nema postupka protiv Krstičevića

Povjerenstvo je na sjednici pokrenulo postupak protiv zastupnika u Hrvatskom saboru Željka Lackovića koji je kao član Državnog sudbenog vijeća sudjelovao u odlučivanju o imenovanju suca Alena Goluba sucem županijskog suda u Bjelovaru koji je ranije odlučio o dodjeli odštete od 40 tisuća kuna za duševne boli protiv lokalnog lista njegovoj supruzi. Postupak je pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja.

Postupak je zbog moguće povrede načela djelovanja pokrenut i protiv državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željka Uhlira jer je sudjelovao u postupku donošenju izmjena zakona o najmu stanova koji ima pravne posljedice na zaštićene najmoprimce i vlasnike stanove među kojima je i njegov otac.

Postupak protiv ministra obrane Damira Krstičevića zbog prijave da je u slučaju nabavke borbenih aviona od izraelske tvrtke pogodovao tvrtki KING ICT u kojoj je bio direktor, potom prokurist, a zatim i član nadzornog odbora nije pokrenut jer se radi o istoj pravnoj stvari o kojoj je Povjerenstvo već u srpnju 2018. odlučilo da neće pokrenuti postupak.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu