Povjerenstvo za sukob interesa ne pokreće postupak protiv Plenkovića i HDZ-ovaca za Helsinki jer nisu dobili sve dokumente

Premijer je još u rujnu poručio da im više neće slati nikakvu dokumentaciju

ZADNJA IZMJENA: pro 3, 2019
Foto: N1

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i drugih HDZ-ovih dužnosnika zbog odlaska Vladinim zrakoplovom u Helsinki. Razlog je, javlja N1, jer Povjerenstvo ne može utvrditi činjenice jer im nije dostavljena dokumentacija.

“Smatram da su počinili povredu načela djelovanja i to načela savjesnog, odgovornog i transparentnog postupanja, a koji proizlazi iz propusta da nalože nadležnim službama da postupe po prethodnom pozivu Povjerenstva o dostavi dokumentacije”, rekla je predsjednica Povjerenstva, Nataša Novaković.

Što je bilo problematično?

Osim Plenkovića, Povjerenstvo je trebalo odlučiti o pokretanju postupka protiv ministra Davora Božinovića, šefova Sabora Gordana Jandrokovića i Željka Reinera, glasnogovornika Vlade Marka Milića te bivših ministara Tomislava Tolušića, Lovre Kuščevića i Nade Murganić.

O pitanju odlaska u Helsinki Vladinim avionom Povjerenstvo je trebalo odlučiti nakon što je otkriveno da su premijer i njegovi stranački dužnosnici, osim na događajima vezanima uz međudržavne aktivnosti, u Finskoj sudjelovali i na kongresu Europske pučke stranke.

Odbio je dostaviti dokumentaciju

Premijer je još u rujnu poručio da Povjerenstvu za sukob interesa više neće dostavljati nikakve dokumente o svom putu u Helsinki jer su im iz Vlade sve što su tražili, tvrdio je tada, i dostavili. “Ništa neću više dostaviti. Nacrtali smo sve. Zato smo dali vama da pokažemo apsurdnost zahtjeva Povjerenstva”, rekao je Plenković.

Tvrdio je kako u toj situaciji ne postoji sumnja u sukob interesa, jer je kao predsjednik hrvatske Vlade otišao u Finsku na sastanak s finskim predsjednikom Vlade, koji nije povezan s Europskom pučkom strankom (EPP). Odbacio je navode da se sastanak održao u “maloj prostorijici na margini EPP-a”, već je bio u zgradi finske Vlade.

Tada je poručio i kako “Povjerenstvo nije sud, nije pravosudno tijelo, nije policija, i nije DORH” te da bi se članovi Povjerenstva trebali baviti sukobom interesa i onime što im je zakon dao, a ne “ono što oni misle da bi mediji mogli očekivati da bi oni trebali raditi”.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program