Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv bivšeg šefa državne agencije koji si je isplatio 400.000 kuna naknada

Ante Lažete si je, tvrdi Povjerenstvo, isplatio oko 400.000 kuna naknada koje nije smio

ZADNJA IZMJENA: velj 11, 2020
Foto: PIXSELL

Temeljem anonimne prijave Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Ante Lažete, bivšeg direktora Agencije za civilno zrakoplovstvo, zbog toga što si je uz plaću isplatio i naknade u iznosu od oko 400 tisuća kuna. U obrazloženju Povjerenstvo navodi kako je time došlo do moguće povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI).

Lažeta si je tako, navodi Povjerenstvo, za 2015., 2016. i 2017. isplatio godišnje stimulativne nagrade za ostvarene rezultate poslovanja, mandatne nagrade, regres, božićnicu te darove za djecu.

U Odluci dalje pojašnjavaju kako je “Člankom 7. točkom d) ZSSI-a propisano da je dužnosnicima zabranjeno primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti”. Njome se nastavlja Povjerenstvo, “smatra svaki drugi, odnosno dodatni, primitak koji dužnosnik ostvari uz plaću po osnovi obavljanja poslova iz nadležnosti dužnosnika”.

Nije dostavio ni tražene podatke

Povjerenstvo je protiv lažete pokrenulo i postupak zbog moguće povrede članaka ZSSI-ja prema kojima je dužan tom tijelu priložiti odgovarajuće dokaze potrebne za usklađivanje prijavljene imovine u Izvješćima o imovinskom stanju. Kako zaključuju u Odluci, Lažeta to nije učinio u zadanom roku.

Maksimalna kazna koju Povjerenstvo može odrediti dužnosniku iznosi 40.000 kuna i naplaćuje se obustavom isplate dijela neto mjesečne plaće. Inače Lažeta od siječnja radi u Agenciji Europske unije za sigurnost zračnog prometa.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program