Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Povjerenstvo: Tomašević, Dolenec i Korlaet prekršili zakon imenovanjima Uprave Holdinga

Povjerenstvo navodi da je povreda zakona počinjena jer su imenovanja donesena bez prethodnog prijedloga Gradske skupštine

FOTO: Vjekoslav Skledar

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ustvrdilo je u petak da su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet prekršili zakon imenovanjem članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga.

Povjerenstvo je na sjednici većinom glasova zaključilo da su Tomašević, Dolenec i Korlaet počinili povredu Zakona o sprečavanju sukoba interesa donošenjem odluka o imenovanju Nikole Vukovića i Ante Samodola za članove Uprave Zagrebačkog holdinga, kao i kod imenovanja Suzane Brenko, Ratka Bajakića i Damira Topića za članove Nadzornog odbora te Ivana Novakovića, Borisa Sesara i Matije Subašić Maras za članove Uprave.

Izostao prijedlog Skupštine

Povjerenstvo navodi da je povreda zakona počinjena jer su imenovanja donesena bez prethodnog prijedloga zagrebačke Gradske skupštine. No, prema novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, za takvu povredu više nije predviđena nikakva sankcija.

Odgovarajući ranije na pokretanje postupka, Tomašević se branio tvrdnjom da su odluke nove gradske vlasti sukladne Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakonu o trgovačkim društvima. Dodatno je pojasnio i kako su u spornom trenutku ocijenili “da je stanje u Zagrebačkom holdingu zahtijevalo neodgodivo djelovanje, te smo odluku donijeli sukladno važećim zakonima i dosadašnjoj uvriježenoj praksi.” Istaknuo je pritom da je u cijelom slučaju postojala i dodatna okolnost po kojoj Gradska skupština još nije konstituirano pa ni nije mogla dati prijedlog članova uprava i nadzornih odbora.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu