Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Povjerenstvo za sukob interesa otvara postupak protiv HNS-ovaca koje je razotkrio Telegram. No novac ionako ne moraju vratiti

I ako budu proglašeni krivima, članovi Izvršnog odbora nogometnog saveza koji su pritom i lokalni HDZ-ovi šerifi, samo će platiti kazne

Da, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je danas predmet protiv trojice HDZ-ovih načelnika koji su, kao članovi Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, primili po 200.000 kuna za uspjeh reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Ne, nije baš pretjerano izgledno da će isplaćene nagrade, bez obzira na odluku Povjerenstva, trojac HDZ-ovih načelnika morati vratiti. Povjerenstvo, naime, nema ovlasti naložiti povrat novca dobivenog kršenjem Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Omanja politička neugoda

Tako će, po svemu sudeći, bez obzira što Povjerenstvo zaključi u ovom predmetu, Đuro Bukvić, Nenad Horvatić i Slavko Prišćan, moći uživati u nemalom novcu koji su dobili za svoj doprinos sjajnom rezultatu nogometne reprezentacije koja je, ako je netko zaboravio, prošlog ljeta igrala (i izgubila) finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Ono na čemu ih Povjerenstvo može loviti je moguća povreda članka 14. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji propisuje da dužnosnici smiju biti članovi upravnih i nadzornih tijela najviše dviju neprofitnih udruga, ali bez prava na naknadu ili primanja dara u tim udrugama. Trojac HDZ-ovih načelnika će, ustanovi li im se povreda tog članka, međutim, imati tek omanju političku neugodu o kojoj će presuđivati birači u njihovim lokalnim sredinama, na izborima u proljeće daleke 2021. godine.

Potencijalni problem za tri HDZ-ova načelnika možda bi mogao predstavljati članak 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji propisuje da su darovi protolarne naravi čija vrijednost prelazi 500 kuna, vlasništvo – Republike Hrvatske. No, kako se može doznati iz Povjerenstva, iako je predmet tek otvoren i odlučivanje o njemu može krenuti tek kad se dostave sva nužna očitovanja, teško je očekivati da se HNS-ove naknade mogu okarakterizrati kao “protokolarni darovi”.

Nisu na grbači?

Podsjetimo, kako je otkrio Telegram, HNS je isplatio ukupno 3,2 milijuna kuna neto naknade zbog uspjeha na SP za 16 članova svog Izvršnog odbora, no ostalih 13 članova IO HNS-a nisu dužnosnici pa ne mogu biti u skukobu interesa. Predsjednik Saveza Davor Šuker sinoć je kazao kako se u slučaju naknada radi o tek 0,75 posto od prihoda HNS-a i kako se radio o samostalnoj udruzi, koja “nije na grbači poreznih obveznika”.

Možda bi ovdje bilo neloše napomenuti da je baš Šuker tražio da se država izgradi nacionalni stadion već nakon prvog, čuvenog silaska predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u svlačionici nogometne reprezentacije poslije pobjede nad Danskom u osmini finala Svjetskog prvenstva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više