Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet o guverneru HNB-a; istraživat će njegove sastanka s Knightheadom

Predsjednica Povjerenstva potvrdila je da otvaraju predmet o bivšoj ministrici Dalić zbog knjige o Agrokoru

ZADNJA IZMJENA: pro 21, 2018
Foto: Screenshot N1

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, danas je u intervjuu za N1 televiziju potvrdila kako je povjerenstvo otvorilo predmete o guverneru HNB-a Borisu Vujčiću zbog susreta s predstavnicima lešinarskog fonda Knighthead te o Martini Dalić zbog odnosa s tvrtkom Hanza Media koja je objavila njezinu knjigu.

Predmet o bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić otvoren je zbog sumnje da je u tiskanje njezine knjige o Agrokoru izdavačka kuća Hanza Media uložila daleko više novca od 500 kuna, svote na koju je ograničena vrijednost darova koje mogu primati državni dužnosnici.

Podsjetimo, Hanza Media je tiskala i distribuirala 45.0000 primjeraka knjige “Agrokor: slom ortačkog kapitalizma” koju je napisala Dalić. Upravo u toj knjizi bivša ministrica spomenula je sastanke guvernera Vujčića i predstavnika Knighthead Capital Managmenta.

Guvernerovi sastanci s kreditorima

Kao što je pisao Telegramov kolumnist Goranko Fižulić, guverner Vujčić prvo se sastao s Adamom Pieczonkom, mlađim analitičarem investicijskog fonda Knighthead Capital Managmenta, koji je u Hrvatsku došao ispitati mogućnosti naplate obveza Agrokora po uvjetima povoljnim za svog poslodavca.

Na tom sastanku Vujčić je Pieczonkom objasnio da sva pitanja treba postaviti predstavnicima Vlade RH, nakon čega je analitičar pokušao dogovoriti sastanak s Martinom Dalić. Vujčić se nakon toga još dva puta sastao s predstavnicima istog investicijskog fonda, oba puta nakon pisanja Zakona o Agrokoru. Za sva tri sastanka javnost je doznala tek nakon objavljivanja knjige Martine Dalić.

Ovo nije prvi put da je Vujčić na meti istrage Povjerenstva. U travnju prošle godine kažnjen je s 5.000 kuna zbog putovanja na privatnu konferenciju UniCredit banke, vlasnika Zagrebačke banke, u austrijskom Kitzbuehelu, gdje mu je troškove djelomično podmirio organizator.

Ne zna se gdje je zapeo Zakon

Gospođa Novaković komentirala je danas i odnos s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem. Upitana pokušava li ministar suziti mogućnosti i ovlasti Povjerenstva, gospođa Novaković požalila se na izostanak komunikace s ministrom. “Mi neku službenu komunikaciju s njim nemamo od lipnja ove godine koja je na izmaku. Povjerenstvo definitivno nije izašlo iz okvira.”

Komentirajući godinu na izmaku, gospođa Novaković je kao najvažnije događaje istaknula lex Agrokor zbog složenosti s njim povezanog slučaja te donošenje novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

„Što se tiče zakona, nama je nejasno gdje je, je li kod premijera ili na doradi u Ministarstvu uprave. Ako je na doradi, bilo bi dobro da se pozovu članovi Povjerenstva i pitaju treba li doraditi zakon pa da ga doradimo”, rekla je Novaković za N1. Novaković je dodala kako je svjesna mogućnost da se smanje ovlasti i okviri djelovanja njezinog Povjerenstva, te da će na to odgovoriti.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2034 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program