Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Povjesničaru Klasiću ustaše prijete da će mu doći na sprovod u HOS-ovim uniformama. Eto, to je Hrvatska danas

Klasića je prijeteće pismo dočekalo na stolu njegovog ureda na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Povjesničar i kolumnist Hrvoje Klasić u srijedu ujutro zaprimio je pismo s vrlo ozbiljnim prijetnjama. Pismo ga je dočekalo, kaže, na stolu njegovog ureda na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na njemu je primijetio poštansku markicu koja otkriva da je poslano iz Zagreba. U pismu nepoznatih osoba, koje sebe nazivaju ustašama, stoji kako su se radovali vijestima o njegovoj likvidaciji i nazivaju ga izdajnikom potpisujući se sa: “Smrt izdajicama – sloboda narodu”.

“Veselje na žalost, nije trajalo dugo jer se ispostavilo da je vijest lažna. Nadamo se da sljedeća neće biti. Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama na kojima se lijepo ističe poklič ZA DOM SPREMNI”, stoji u pismu.

Prijavljivao prijetnje, no bez rezultata

Klasić nam kaže kako pismo koje je primio nije prvo takvo, ali je “dosad najeksplicitnije”. Zbog prijetnji se i prije, navodi, obraćao policiji, međutim rezultata nije bilo jer se radi o anonimnim prijavama.

“Ovo nije ugodno, ne izaziva strah već razočarenje u društvo u kojem živim. Ukoliko ne ustanu svi relevantni faktori u društvu u zaštitu sigurnosti, građana, turista i bilo koje osobe, ta netrpeljivost i arogancija neće stati ni prema jednoj skupini. Danas su to Srbi, sutra će biti homoseksualci. Oni koji mrze ne prave velike razlike”, kaže nam Klasić navodeći kako će i ovaj put prijetnje prijaviti policiji.

Kazna za pripadanje ‘pogrešnoj’ skupini

Klasić se osvrnuo i na dio pisma koji se odnosi na njegove stavove. Naime, u pismu stoji: “Što se tiče Za dom spremni on će ostat i nadživjet tebe, četnike i jebene antifašiste. Grizete si od muke jaj** kada vidite koliko ljudi, a naročito mladih dolazi na koncerte Marka Perkovića Thompsona i odzdravljaju mu na Za dom. Ti si respektabilni povjesničar u tebi dragoj četničkoj Srbiji. Tamo si uvijek dobrodošao”.

“Ja se zovem Hrvoje, iz hrvatske sam obitelji i branitelj 1991. Ako se meni prijeti smrću zbog stavova koje iznosim na temelju svojih znanstvenih istraživanja kako onda mora izgledati život pojedinaca koji pripada, pod navodnicima, pogrešnoj skupini. Da me u ratu pogodio snajperski metak po meni bi se zvala škola u Sisku, a ovako sam sada izdajica”, kaže nam Klasić.

Nije jedini kojem prijete

Ističe kako o svemu ovaj put progovara javno jer želi da se ljudi zamisle nad izjavama političara koji uvjeravaju da živimo u normalnom društvu i da je atmosfera u Hrvatskoj normalna. Pritom dodaje da ima i drugih kojima se prijeti, ali da oni to ne iznose. Njemu je, pak, ovakva situacija, kaže, “redovno stanje unatrag nekoliko godina”.