Politika & Kriminal

Pozadina uhićenja osječkog suca; stotine tisuća kuna u sefu i na računima, sumnjivi stan i bliska prijateljica

Zvonko Vekić i njegova prijateljica Nataša Sekulić jutros su uhićeni u Osijeku zbog sumnje za pranje novca

FOTO: PIXSELL

Osječki sudac Zvonko Vekić jutros je uhićen zbog sumnje za pranje novca, koje je navodno kao mito dobio od Zdravka Mamića. Zbog istih optužbi uhićena je i Vekićeva prijateljica Nataša Sekulić koju je Mamić također spomenuo (čak 31 put) kada je u ožujku iznio optužbe protiv Vekića i dvojice njegovih kolega Darka Krušlina i Ante Kvesića.

Vekić i Sekulić policija prevozi iz osječkog sjedišta PNUSKOK-a u Zagreb gdje se očekuje da će biti ispitani u USKOK-u.

Mamić je rekao da su osječki suci od njega primili mito kako bi ga oslobodili u sudskom postupku za izvlačenje novca iz Dinama. Vekić je 9. lipnja ove godine uhićen u stanu Nataše Sekulić u kojem su se, prema Mamićevim optužbama, nekoliko puta sastali osječki sudac i bivši šef Dinama. Vekić je nakon tog ranijeg uhićenja u istražnom zatvoru bio od 10. lipnja do 7. srpnja zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Donosimo pregled cijelog slučaja i pozadinu uhićenog osječkog suca.

Tko je Zvonko Vekić?

Kada je objavljeno da će Zvonko Vekić odlučivati o osnovanosti druge optužnice protiv Zdravka Mamića i njegovih suoptuženika za izvlačenje novca iz Dinama još u srpnju 2017. godine, o Vekiću se govorilo kao relativno strogom sucu. Nagađalo se da bi mogao postati i predsjednik Županijskog suda u Osijeku, no na kraju je ta funkcija pripala njegovom kolegi i imenjaku Zvonku Vrbanu.

Vekić je prije suđenja Mamiću vodio niz velikih procesa, a osim za korupciju sudio je i okrivljenima za ratni zločin. Presudio je Vladimiru Milankoviću, ratnom zapovjedniku policijskih snaga na Baniji, za ratni zločin počinjen tijekom 1991. i 1992. godine. Osudio je i kontroverznog požeškog poduzetnika Vladu Zeca u aferi Kamen Ingrad.

Posrnuli osječki sudac je poznat i po do sada najvišoj kazni izrečenoj jednom pedofilu. Još 2008. godine Vekić je oca koji je seksualno zlostavljao svoju kćer osudio na 27 godina zatvora, a Vrhovni sud je kasnije tu kaznu smanjio na 22 godine. Vekić je 2012. odlučivao i o nevjerojatnom slučaju u kojem se na kraju ispostavilo da je optuženik zapravo žrtva krađe identiteta. USKOK je muškarca teretio za krijumčarenje 26 kilograma heroina iz Makedonije u Italiju preko graničnog prelaza Bajakovo. Međutim, tijekom postupka se ispostavilo se da je okrivljenikova putovnica bila krivotvorena.

Mamićeve optužbe

Zdravko Mamić je protiv Vekića i njegovih sudačkih kolega u ožujku ove godine javno iznio optužbe za primanje mita u zamjenu za donošenje odluke u sudskom procesu u Mamićevu korist. Kasnije je počeo objavljivati i fotografije i snimke njihovog druženja.

Mamić je tvrdio da je Vekiću i drugim sucima isplatio više stotina tisuća eura, davao poklone poput karti za utakmice, dresove, te ostale suvenire iz Dinama. Pričao je i kako im je osobno davao novac za kupovinu, plaćao večere, smještaj i boravke u hotelima na moru, u BiH. Vekić je s Natašom Sekulić i njezinom kćeri navodno bio i na proslavi nove godine u Dubaiju s Mamićem i njegovom suprugom Marinom, a Mamić tvrdi da je sve to on financirao.

Istražitalji su pribavili i dokaze i potvrdili boravak Vekića i ostalih u Dubaiju gdje su se družili i sa šeikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom ben Rašidom Al-Maktumom. Vekić je nedugo nakon Mamićevih optužbi negirao da je bio na tom putu.

Ranije uhićenje

Nakon provedene istrage Vekić je uhićen 9. lipnja ove godine i to upravo u stanu Nataše Sekulić te je završio u istražnom zatvoru do 7. srpnja zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Provedeni izvidi su pokazali da je i kod Vekića i kod Sekulić utvrđen nesrazmjer imovine u odnosu na zakonita primanja. Tada je objavljeno i da su policijski istražitelji u sefu koji je u poslovnici Zagrebačke banke u Osijeku otvoren na ime Sekulić pronašli oko 500.000 kuna. U sefu su bile kune i euri, pisao je tada Jutarnji list.

USKOK je u lipnju objavio rješenje o provođenju istrage nad šestoricom osumnjičenih, a iz konteksta se moglo zaključiti kako se radi o osječkim sucima te braći Mamić i poduzetniku Tadiću. Iz priopćenja se moglo iščitati kako je USKOK sumnjao da je Vekić Mamiću obećao oslobađajuću presude u jednom predmetu, odluku o odbacivanju optužnice u drugom, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamčevine od 7 milijuna kuna koju je Mamić uplatio u trećem predmetu.

Za te usluge Zdravko Mamić je u više navrata Vekiću predao najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca, tvrdio je USKOK. Potvrdili su kako se sumnja da su Mamići, osim novcem, suca Vekića podmićivali i putovanjima, a vjerovali su i da je Zdravko Mamić koristio svoj autoritet u Hrvatskom nogometnom savezu kako bi Vekiću osigurao odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Nesrazmjer imovine

Telegram je istog dana, kada je USKOK objavio rješenje o provođenju istrage, objavio članak u kojemu smo donijeli da su istražitelji Ministarstva financija utvrdili nesrazmjer imovine te sumnjive iznose na računima sudaca Vekića i Kvesića, veće od milijun i pol kuna. U kaznenoj prijavi USKOK-a je stajalo da su primili mito od oko 370 tisuća eura.

Ranije smo doznali i da je Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija kod suca Vekića utvrdio nesrazmjer imovine od oko 730 tisuća kuna, ostvaren u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Najveći dio tog iznosa, oko 630 tisuća kuna, odnosio se na 2017. godinu.

Financijski istražitelji provjeravali su i imovinu sučeve prijateljice Nataše Sekulić, a sredinom lipnja prošle godine smo doznali iz izvora bliskih Ministarstvu financija kako je i njoj utvrđen nesrazmjer imovine veći od pola milijuna kuna ostvaren u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Istražitelji su tada vjerovali i da je stan u Gundulićevoj ulici u Osijeku, koji glasi na Natašu Sekulić, zapravo prikriveno vlasništvo suca Vekića. Ona je taj stan u kolovozu 2018. platila oko 370 tisuća kuna, no nije utvrđeno kako bi navedeni iznos mogla platiti prihodima koje je ostvarivala. Danas je Telegram doznao da istražitelji sumnjaju kako su Vekić i Sekulić novac, koji je osječki sudac navodno kao mito dobio od Zdravka Mamića, prali nekretninama.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu