Požari u Dalmaciji, Plenković o godini na čelu HDZ-a i ostale vijesti

Napravili smo pregled dnevnih vijesti koje ste možda propustili

ZADNJA IZMJENA: srp. 17, 2017

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas, osvrnuvši se na godinu dana otkako je preuzeo stranku, da je HDZ konsolidiran i čvrsto pozicioniran na desnom centru, dok je na državnoj razini ostvarena politička stabilnost, te je poručio kako se zalaže za ozbiljan politički mainstream koji je svojim politikama i rezultatima u stanju poraziti demagoške i populističke snage. “HDZ je konsolidiran, čvrsto pozicioniran na desnom centru, upravo tamo gdje sam i želio u vrijeme unutarstranačke kampanje i u mom programu koji je imao dvije zadaće – vratiti povjerenje u politiku i osigurati vjerodostojnost HDZ-a, te učiniti stranku poželjnim partnerom drugim političkim strankama”, rekao je Plenković novinarima nakon svečane sjednice Skupštine Zagrebačke županije u povodu Dana Zagrebačke županije.

HDZ i Kerumova stranka postigli dogovor u Splitu

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić i predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum potvrdili su da su jutros potpisali međustranački koalicijski sporazum po kojemu te stranke imaju većinu – 18 zastupnika od ukupno 35 vijećnika, te da je u ponedjeljak konstituirano to vijeće, a za predsjednika izabran Jure Šundova (HGS).”Postigli smo sporazum o dugoročnoj programskoj i političkoj suradnji u koji smo ugradili sve elemente našega budućeg djelovanja. To je načelan sporazum koji utvrđuje pravila ponašanja nas kao partnera jer bez čvrste i stabilne većine u Gradskom vijeću nema ni ostvarenja rezultata,” rekao je Škorić novinarima po završetku današnje konstituirajuće sjednice splitskog Gradskog vijeća.

Vatrogasci se bore s požarom u Dalmatinskoj zagori

Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka – 42 minute nakon ponoći u Tugarama kod Omiša, tijekom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatra je stiglai do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše, te stalno mijenja smjer vatre. Opožarena je ogromna površina, a zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da je riječ o zaista velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća. Rekao je da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca već se širi u svim smjerovima pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije.

Objavljeni podaci o donacijama velikim strankama

HDZa od donatora je u prvoj polovici godine dobio čak 4.129.000 kuna, SDP nešto preko pola milijuna kuna, a Most skromnih 22.700 kuna, pokazuju najnovija izvješća o donacijama tih stranaka. Usporede li se ti iznosi s onima koje su te stranke dobile u prvoj polovici prošle godine, može se zaključiti da su donatori ove godine značajno povećali davanja političkim strankama. Naime, HDZ je lani do kraja lipnja dobio samo 346.000 kuna, SDP oko 100.000, a Most 3500 kuna.

Potvrđena presuda bivšem čelniku HČSP-a

Vrhovni sud potvrdio je osuđujući dio prvostupanjske presude bivšem predsjedniku Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josipu Miljku i bivšem tajniku te stranke Vinku Kaliniću koji su prošle godine proglašeni krivima zbog izvlačenja 3,5 milijuna kuna iz tvrtke Kalvin, a ponovno će im se suditi za neplaćanje gotovo 700 tisuća kuna PDV-a. Prvostupanjskom presudom iz veljače 2016., nakon koje je podnio ostavku na stranačku dužnost, Miljak je osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine, što znači da u zatvoru’treba provesti deset mjeseci ukoliko u narednih pet godina ne ponovi kazneno djelo. Istovremeno državi mora u roku od tri godine mora vratiti nezakonitu korist od 3,5 milijuna kuna, a ako to ne učini također ide u zatvor na dvije godine. Kalinić je, pak, uvjetno osuđen na desetomjesečnu zatvorsku kaznu, a državi morati vratiti 80-ak tisuća kuna koje je podigao s računa tvrtke.

Objavljeni podaci o potrošnji saborskih zastupnika

Objavljeni su podaci o troškovima saborskih zastupnika. Najveće troškove, od početka godine imala je SDP-ova Romana Jerković koja je, između ostalog, na avionske letove potrošila 27,5 tisuća kuna, a na hotele 22,6 tisuća. Jerković je do srpnja bila zamjenica voditelja Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a uz to je članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Odbora za vanjske poslove te Odbora za europske poslove, čiji su članovi najviše na putu. Druga po potrošnji je Mostova Ines Strenja Linić, treći Domagoj Hajduković iz SDP-a, a četvrti bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač iz HDZ-a.

Ministar Tolušić najavio novi zakon

Ministar Tomislav Tolušić najavio je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu. Novi zakon trebao bi biti usvojen već na jesen, a njime bi se, tvrdi ministar, trebale spriječiti manipulacije stotinama hektara državne poljoprivredne zemlje. Prema novom zakonu ovlasti u dodjeli poljoprivrednog zemljišta prešle bi s Agencije na poljoprivredno zemljište na jedinice lokalne samouprave. Ministar tvrdi da je to jedino rješenje obzirom da upravo lokalni čelnici najbolje poznaju stanje na terenu, tko je pravi poljoprivrednik i kome nedostaje zemlje. Novi zakon predviđa da će gradovi i općine moći zakorovljenu i napuštenu zemlju vlasnika koji nije dostupan ili je nepoznat dati u zakup po tržišnoj cijeni. Novac koji se od toga dobije čekat će ga pet godina na posebnom računu, a nakon toga ide u lokalni, odnosno državni proračun za namjensko trošenje za komasaciju.

Usporila inflacija

U lipnju potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle 0,7 posto na godišnjoj razini, što predstavlja nešto nižu inflaciju nego mjesec dana ranije, pri čemu su najviše porasle cijene u restoranima i hotelima, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Rast u lipnju od 0,7 posto nešto je niži od 1,1 posto iz svibnja te 1,4 posto iz travnja i ožujka, što ostaju najviše stope inflacije u Hrvatskoj od kolovoza 2013. godine. “Unatoč usporavanju rasta, godišnja stopa inflacije i sedmi mjesec za redom ostala je pozitivna”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ispitan general Bobetko

General Ivan Bobetko u ponedjeljak je u na policiji ispitan o sumnjama vezanima uz ratni zločin na sisačkom području, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Kako je priopćio DORH: “Ivan Bobetko pozvan je u nadležnu policijsku upravu radi davanja točno određenih obavijesti o moguće počinjenim zločinima na području grada Siska tijekom 1991. i 1992. godine u sklopu provođenja izvida o tim zločinima”.

Izetbegović: Pitanje Pelješkog mosta još je otvoreno

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ustvrdio je u ponedjeljak kako je pitanje gradnje Pelješkog mosta “još uvijek otvoreno”, ističući kako u njegovoj zemlji žele biti sigurni da taj projekt neće ugroziti pravo pristupa otvorenome moru i ulaska “najvećih brodova” u teritorijalne vode BiH. Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako tehnički elementi mosta trebaju osigurati da BiH ima pristup otvorenom moru i s najvećim brodovima, a da on osobno nije siguran da je to slučaj s usvojenim projektom po kojemu bi se uskoro trebalo početi graditi.

Slovenski mediji kažu da Ramljak može prodavati dijelove Mercatora

Slovenski mediji objavili su u ponedjeljak da privremeni upravitelj Agrokora Ante Ramljak može prodavati udjele u Mercatoru, nakon što je sud u Ljubljani odobrio njegov zahtjev da se Agrokoru prizna status stranog pravnog subjekta u postupku insolventnosti. Portal Siol.net tvrdi da su Ramljaku time dane ovlasti da može prodavati udjele u Mercatoru, slovenskom trgovačkom lancu s više od 10.000 radnika koji je Agrokor kupio 2014. No, slovenski pravnici bliski vladi kažu da odluka suda na pravni položaj Mercatora u Sloveniji nema nikakva utjecaja, izvijestio je javni radio.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
687 članaka Više o autoru