Politika & Kriminal

Ali zbilja, što je ljudima; policija sumnja da je požar kod Šibenika podmetnut, kažu da već raspolažu nekim saznanjima

Ministar Božinović je jutros potvrdio da je počela istraga o uzroku požara

28.07.2019.,Sibenik - Borba sa vatrenom stihijomu Bilicama i okolnim zaseocima trajala je cijelu noc.Vatrogasci,hrvatska vojska,policija i gradjani dali su sve od sebe kako bi vatrenu stihiju stavili pod kontrolu.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić izjavio je da policija već raspolaže nekim saznanjima vezanima uz potpalu najvećeg ovogodišnjeg požara kraj Dubrave kod Šibenika, prenosi portal ŠibenikIN.

“Od jutros intenzivno radi služba kriminalističke policije koja istražuje uzroke požara”, rekao je Kostanić dodavši kako je ljudski čimbenik kod požara na otvorenom prostoru itekako prisutan.
Naglasio je kako je to većim dijelom nepažnja i dodao kako uvijek postoji mogućnost namjernog zapaljenja pa u tom smjeru ide istraga koja je upravo u tijeku. Neka konkretna saznanja držimo za sebe, za našu službu, ali direktna obradba je počela, istaknuo je Kostanić.

Policija je, napomenuo je, 2017. godine od 40 požara za koje se sumnja da su namjerno potpaljenih riješila njih 20, lani su riješena sva četiri, a u 2019. godini već je šest kaznenih dijela dovođenja u opasnost imovine i života namjernim paljenjem vatre.

Božinović: Požar uspješno riješen, počela istraga o uzroku

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju, prilikom obilaska požarišta u šibenskom zaleđu, kako je uspješno gašenje požara pokazalo da sustav funkcionira vrlo dobro te potvrdio da je počela istraga o uzroku požara. “Koliko je meni poznato policijski službenici krim policije već su izuzeli određene dokaze i sada se radi na istraživanju koje ćemo nastojati privesti nekakvom zaključku”, rekao je Božinović za HRT.

Zahvalivši svima koji sudjelovali u gašenju dodao je kako je taj veliki požar bio uspješno riješen i prije kiše, a sve službe koje rade na intervencijama pokazale su vrlo visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. “Bilo je skoro 200 vatrogasaca, uz domaće tu je bila ispomoć iz drugih dijelova Hrvatske te Hrvatska vojska koja je dala dodatne snage iz namjenskih operativih snaga Oružanih snaga, ali i kanader te air traktori koji odradili lavovski dio posla”, rekao je.

Božinović je zadovoljan što nisu bile ugrožene nikakve vitalne funkcije, a posebno što je, u koordinaciji s policijom osigurano da su prometnice bile blokirane onoliko koliko je bilo nužno da se ne bi ugrozili životi. “Ranijih godina stvarale su se velike gužve, ovaj put to nije bilo tako upravo zbog dobre koordinacjie”, istaknuo je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu