Vatrogasci su oko 11 sati uspjeli obraniti Split, ali okolna mjesta gorjela su cijelu noć

Najkritičnije i dalje je u Podstrani

ZADNJA IZMJENA: srp. 18, 2017
Foto: PIXSELL

Prema, zasad još uvijek vrlo gruboj procjeni, u posljednjih 27 sati požara, na potezu između Omiša do Splita izgorjelo je 4500 hektara borove šume, maslenika, makije i trave. Split je obranjen još sinoć oko 11, no i dalje je kritično o Podstrani. Jutros, oko 6, konačno su krenuli kanaderi iz Zemunika.

Na požarištima u Srinjinama, Žrnovnici, Podstrani, Strožancu i Splitu požar gasi ukupno 21 vatrogasna postrojba s 384 vatrogasca i 102 vozila.

O brojkama se još ništa ne zna. Tijekom noći najgore je, dakle, bilo u Podstrani i Strožancu, gdje su vatrogasci do 3.30 štitili kuće. U Podstrani i dalje gori. Iz Županijskog vatrogasno-operativnog centra Split zasad javljaju samo da je izgorjelo nekoliko kuća i da će broj stradalih objekata biti velik.

Video snimljen prije nekoliko sati:


U nastavku donosimo pregled situacije od sinoć

Sinoć, oko 11, stotinu hrvatskih vojnika stiglo je u Žrnovnicu, najistočni dio Splita, kako bi bili raspoređeni na požarište i pomogli gasiteljima, izjavio je za Hinu ministar obrane Damir Krstičević. Ministar Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina obilaze mjesta u Dalmaciji zahvaćena velikim požarima.

Prema posljednjima informacijama, stvari sada ipak idu nabolje. Rekao je to novinarima N1 televizije Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. “Split je uvijek siguran, tako i večeras, sve smo stavili pod kontrolu, i Smokovik i zgrade POS-a na Kili i cestu prema Klisu. Sada nastojimo ugasiti male vatre, a trenutno prema informacijama koje imamo, preko 300 vatrogasaca je na terenu. Zajedno sa svim volonterima brojka prelazi i preko 500 ljudi. Ostajemo u pripravnosti da se vatra ne rasplamsa, u tijeku je saniranje terena”, rekao je Dražen Glavina.

‘Split je siguran’

“Split je siguran, ne brinite ništa, sve je pod kontrolom. Karepovac je pod kontrolom, također i KIla, još uvijek je malo kritično na predjelu Mejaši, ali i to ćemo vrlo brzo imati pod kontrolom. Sve je u redu”, kazao je Glavina za Večernji list.

Požar na Karepovcu je stavljen pod kontrolu. Gori još samo okolno područje. Radnici Čistoće rade na sanaciji i pokušavaju prebacivanjem smetlišta brže ugasiti požar do kraja. Splitska policija je pozvala građane da se ne zadržavaju na prometnicama, posebno u istočnom dijelu grada Splita prema Solinu. Također upozoravaju građane da se udalje iz područja benzinskih postaja, posebno BP Smokovik.

Nova TV javlja da se požar opasno približio kućama, a požar je zahvatio i odlagalište otpada Karepovac, potvrdio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Požar nošen jakom burom zahvatio je predvečer splitske četvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, gdje vojska, vatrogasci i građani pokušavaju ugasiti buktinju, a vatra je došla do trgovačkog centra City Centra One koji je evakuiran.

Opara traži pomoć vojske

Splitski gradonačelnik potvrdio je da je od ministra obrane zatražio pomoć Hrvatske vojske u splitskom naselju Kamenu kako bi zaustavio prodor vatrene stihije iz smjera odlagališta otpada Karepovca prema tom naselju.

“Odlagalište Karepovac već gori te je na putu prema naselju Kamenu 50 vojnika koji će pomoći da se zaustavi širenje požara iz smjera Karepovca prema naselju Kamenu”, rekao je večeras za Hinu Krstulović Opara. Po njegovim riječima, trenutačno je najkritičnije kod mjesnog groblja, u blizini Kamena, gdje prijeti vatrena stihija. Prema nekim informacijama, vatra je zahvatila i groblje Lovrinac, a ugroženo je i nekoliko benzinskih crpki.

U Žrnovici gore kuće

Novinari s terena javljaju da u Žrnovnici gore kuće, a stanovništvo se evakuira. Na terenu je 400 vatrogasaca. Zatvorena je državna cesta D8, izlaz iz Splita prema Podstrani. Prije toga je zatvorena i brza cesta Solin – Klis, potvrdila je policija.

Mediji javljaju da je u tijeku evakuacija trgovačkog centra Mall of Split. Ranije je evakuiran City Center One nakon što je dim počeo ulaziti kroz ventilaciju. Gori kod stanova POS-a na Kili. Navodno je dio stanovništva bez struje.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer u intervju HRT-u, da se čini sve što je moguće da bi se spriječili veći razmjeri štete izazvani požarima u Dalmaciji. Zahvalio se svima koji gase požare te najavio da ćemo, ako bude potrebno i ako tako procjene naše službe, iskoristiti mehanizme civilne zaštite i obrane od požara na europskoj razini

Požar je buknuo sinoć malo iza ponoći, a na Facebook stranici Vatrogasci – Oni su naši heroji objavljena je snimka na kojoj se vidi da je stanje koje su zatekli pri intervenciji bilo uistinu zastrašujuće.

DVD Podstrana i Žrnovnica spašavanje sebe i auta na požaru Srinjine Sitno gornje…

Posted by Vatrogasci – Oni su naši Heroji on 17. srpnja 2017

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban izjavio je u ponedjeljak na požarištu u Sitnom Gornjem, istočno od Splita, da je stanje apokaliptično, ali se nada da će se tijekom noći stanje smiriti. Jaka bura vatrogascima otežava gašenje.

https://twitter.com/b_marilena/status/886993273985933312?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fnet.hr%2Fdanas%2Fhrvatska%2Fdalmacija-u-plamenu-buknuli-novi-pozari-ceste-su-zatvorene-a-kanaderi-i-dalje-ne-mogu-poletjeti%2F

Prema najnovijim informacijama, požar plamti na području dugom oko deset kilometara i širokom nekoliko kilometara, a i dalje se širi. Cijelo opožareno područje prekriveno je gustim dimom.

https://twitter.com/b_marilena/status/886964484341936128?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fnet.hr%2Fdanas%2Fhrvatska%2Fdalmacija-u-plamenu-buknuli-novi-pozari-ceste-su-zatvorene-a-kanaderi-i-dalje-ne-mogu-poletjeti%2F

“Vatrogasci i zrakoplovne snage su maksimalno angažirane. Vjerujem da ćemo učiniti sve da se situacija sanira. Zahvalan sam svim lokalnim ljudima na svemu i vatrogascima koji čine sve da se sve stavi pod kontrolu na terenu“, rekao je ministar Krstičević, koji je kasno poslijepodne, zajedno s ministrom Božinovićem stigao na Žrnovnicu, odakle su se uputili kroz područje zahvaćeno požarom do mjesta Sitno Gornje.

Kako je izvijestilo Ministarstvo obrane, tri kanadera CL-415 angažirana su na požarištima kod Podstrane , a dva kanadera CL-415 i tri zračna traktora tri AT-802 kod Radošinovaca, a dva zračna traktora upućena su na požarište kod Bibinja.

“Uz maksimalan angažman vjerujem da je ono nagore iza nas. Postoje izazovi, vjetar često mijenja svoju putanju i to dodatno otežava situaciju„” rekao je ministar Božinović.

Stotinu pripadnika Oružanih snaga iz vojarni u Kninu i Gospiću prebačeno je u vojarnu Lora u Splitu i u Žrnovnicu i spremni su u bilo kojem trenutku pomoći civilnim snagama sukladno procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
683 članka Više o autoru