Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Plenković predstavio; ovo je HDZ-ov prijedlog novih izbornih jedinica

Premijer uvjerava: 'Radi se o manjoj modifikaciji, 78 posto birača ostaje u istim jedinicama'

FOTO: Pixsell

Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavili su prijedlog Zakona o izbornim jedinicama. “Radi se o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica”, rekao je uvodno Plenković.

“Vlada je razmotrila odluku Ustavnog suda iz veljače ove godine. Ono što je najvažnije u vezi te odluke može se svesti na četiri poruke. Prva je, osigurati jednaku težinu glasa, po trenutnom sustavu najveća odstupanja su u 4. jedinici, a najviše birača je u 9. izbornoj jedinici”, rekao je.

“Druga poruka je da izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice gradova, općina, županija”, dodao je. “Treća poruka je da odstupanja ne bi smjela biti veća od +/- 5 posto”, kazao je Plenković. “Cilj je da ovaj zakon koji predlažemo bude upućen u prvo čitanje u Sabor do ljetne stanke, a da na snagu stupi prije 1. listopada”, tvrdi.

‘Većina ostaje u trenutnim izbornim jedinicama’

“Željeli smo postići da zadržimo postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se bira 14 zastupnika”, rekao je.

“Dakle, mi nismo primijetili da je Ustavni sud rekao da potpuno promijenimo izborni sustav”, dodao je. “Nakon ove modifikacije će čak 78 posto birača ili četiri petine, ostati u izbornim jedinicama u kojima su trenutno. Dakle, za samo 22% birača mijenja se izborna jedinica”, konstatirao je.

“U budućoj arhitekturi izbornih jedinica, najveće odstupanje će biti u 10. izbornoj jedinici od +2,20 posto. Sve ostalo je unutar 2,20 posto. Izrazito mala odstupanja”, kazao je. Do sada je, naime u toj izbornoj jedinici odstupanje bilo 8,87 posto.

Odstupanja po izbornim jedinicama Screenshot N1

Nove izborne jedinice

Premijer je zatim predstavio kartu Hrvatske s prijedlogom novih izbornih jedinica.

“Najveća promjena je u Zagrebu, koji je umjesto na sadašnje četiri jedinice podijeljen u tri. Grad Zagreb je sada u 1.,2. i u 6. izbornoj jedinici”, rekao je Plenković.

Prijedlog novih izbornih jedinica Screenshot N1
Postojeće izborne jedinice Screenshot N1

‘Osigurana ravnopravnost svih stranaka’

Plenković je rekao da po njegovom uvjerenju novi sustav “osigurava ravnopravnost svih političkih stranaka”. “Nema nikakve nekoherentnosti geografskog karaktera, a riješen je problem demografskoga deficita, odnosno suficita”, dodao je.

Ministar Ivan Malenica potom je detaljno predstavio svaku izbornu jedinicu.

Screenshot N1
Screenshot N1
SCREENSHOT N1
SCREENSHOT N1
SCREENSHOT N1
SCREENSHOT N1
SCREENSHOT N1
SCREENSHOT N1
SCREENSHOT N1
SCREENSHOT N1

Je li registar birača vjerodostojan?

Slijede pitanja novinara. Na upit o registru birača, odnosno većem broju birača nego što je punoljetnih građana po posljednjem popisu stanovništva, ministar Malenica je rekao da se “registar birača formira temeljem evidencija prebivališta i matica koje se nalaze u ministarstvima” te da se “registar dnevno ažurira”.

Na dodatno pitanje je li registar birača vjerodostojan, Malenica je rekao da “drže da su podaci u njemu vjerodostojni”. “Popis stanovništva je jedan statistički prikaz i ja ne želim ulaziti u raspravu o popisu stanovništva. Mi smo uzeli ovdje registar birača kao osnovu. Dakle, registar birača je temelj za izborni zakon”, kazao je.

Zašto Novi Vinodolski strši?

Na pitanje zašto u 8. izbornoj jedinici “strši” Novi Vinodolski i je li to “Olegova krpica”, kako kaže oporba, rekao je: “Za razliku od SDP-a koji je 2015. godine mijenjao izborno zakonodavstvo, a nije ni provedeno javno savjetovanje… Mi omogućujemo da svatko da svoje komentare na javnom savjetovanju. Za razliku od njih koji će sad pokazati svoje licemjerstvo”.

Dodao je da su napravili prijedlog koji je “dugoročno održiv i s minimalnim odstupanjima”. Kazao je da izgled 8. izborne jedinice nema veze s ministrom Olegom Butkovićem.

‘Nema nikakvog privilegiranja’

Upitan zašto im nije prihvatljiv SDP-ov prijedlog te o veličini 7. izborne jedinice, Plenković je rekao: “Išli smo napraviti ono što je bila srž odluke Ustavnog suda, a to je jednaki broj birača koji bira zastupnike. Što se tiče sedme izborne jedinice… Ličko-senjska županija tamo zauzima 10 posto teritorija, a ima 41 tisuću birača”, rekao je.

“Dakle, to je razlog zašto je 7. izborna jedinica malo veća nego što je bila prije”, dodao je. “Drugo, nema niti jednog grada, osim Zagreba, koji je podijeljen u dvije izborne jedinice. Nema crte koja ide kroz neki grad. Nema nakaradnog rezanja općina i gradova, osim Zagreba”, poručio je Plenković.

“Mi smo napravili ono što je u ovim okolnostima kulturno, pristojno, fer, jednako prema svima. Nema nikakvog privilegiranja, dapače”, tvrdi.

‘Zakon nije pisala HDZ-ova radna skupina’

Upitan kako je birana radna skupina, Plenković je rekao: “U eteru postoji tema da je ovaj zakon pisala HDZ-ova radna skupina. Što je neistina, pripremili su ga stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave, bez bilo kakve stranačke skupine”.

Tvrdi da Vladimir Šeks i Karlo Ressler nisu sudjelovali u ovome.

Upitan zašto nisu mogli sjesti s oporbom, rekao je: “Mi smo danas javnosti predstavili prijedlog, koji će sada ići u javno savjetovanje. To je vrijeme kada baš svi koji imaju neku ideju, mogu to sugerirati… Vi hoćete reći da bismo mi trebali vapiti za konsenzusom s akterima koji su u svakoj ključnoj temi odbili konsenzus s nama”.

Kritike oporbe i struke

Podsjetimo, krojenje novih izbornih jedinica redovito je kritizirala oporba, koja je zahtijevala da se osnuje šira radna skupina – koja bi uključivala stručnjake i stranke vladajućih i opozicije. Zabrinutost postupkom izrade novog Zakona o izbornim jedinicama izrazilo je i jedanaestero profesora ustavnoga prava.

Telegram je već problematizirao sastav radne skupine koju je oformio HDZ, a čine je članovi stranke – Vladimir Šeks, Karlo Ressler, Ivan Anušić i Ivan Malenica te troje djelatnika Ministarstva pravosuđa i uprave.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više