Pravnik kojeg je upucao manijak u Đakovu i dalje je kritično. Socijalni radnici danas se okupljaju pred Ministarstvom

Policija je jučer predvečer uhvatila napadača koji je ubio socijalnu radnicu

ZADNJA IZMJENA: srp 10, 2019
Foto: PIXSELL

Jučer oko podneva u pucnjavi u đakovačkom Centru za socijalnu skrb ubijena je 50-godišnja socijalna radnica Blaženka Poplašen, dok je 35-godišnji pravnik Ivan Pavić teško ranjen u glavu. Policija je nakon višesatne potrage jučer popodne uhvatila ubojicu, Andriju Dežnjaka, dugogodišnjeg korisnika Centra. Dežnjak je navodno bio nasilan i sklon alkoholu, a djelatnicima Centra za socijalnu skrb u Đakovu je prije napada prijetio, među ostalim i bacanjem bombe.

Osumnjičeni za ubojstvo socijalne radnice sada se nalazi pod policijskim nadzorom u sobi za zadržavanje u Đakovu, a kako doznaje N1, iza 14 sati trebao bi biti prevezen u Osijek pritvorskom nadzorniku gdje će o daljnjim koracima odlučiti nadležno državno odvjetništvo.

Ranjeni pravnik i dalje je kritično

Prema najnovijim vijestima iz osječke bolnice, ranjeni Pavić i dalje je u kritičnom stanju, a liječnici nastavljaju borbu za njegov život. Krvavi napad ozbiljno je uznemirio hrvatske socijalne radnike, koji su počeli organizirati akcije kako bi skrenuli pažnju javnosti na teške uvjete rada i nasilje s kojim se susreću.

Tako su se socijalni radnici preko društvenih mreža dogovorili da danas na posao dođu u crnini. Osim toga, ispred Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike u 12:10 organiziraju okupljanje, dakle, u isto vrijeme kada se jučer dogodio napad u Đakovu, javlja N1. Socijalni radnici na Facebooku postavljaju natpis: Jedna od nas, kao upozorenje na tragediju koja se dogodila.

Danas okupljanje ispred Ministarstva

Socijalnim radnicima je u susret odlučila izaći i resorna ministrica Nada Murganić koja je, neslužbeno doznaje HRT, svim centrima u državi uputila naputak po kojem sljedeća dva dana ne moraju raditi sa stranka te ne moraju doći na posao, nego mogu organizirati dežurstva.

Ravnateljica đakovačkog centra, Dubravka Petrović, u intervjuu za N1 rekla je da Dežnjak nije bio nasilan. “Ne mogu reći da se nasilno ponašao. Usudila bih se reći da je teška stranka. Slali smo u nekoliko navrata dopise policiji i liječnicima”, kazala je Petrović, dodavši da je napad bio iracionalan i bezuman čin.

Socijalna radnica napadača prijavila kao potencijalno opasnog

I dalje nije poznato zašto je Dežnjak napao djelatnike Centra za socijalnu skrb. Ubijena Blaženka Poplašen bila je njegov skrbnik od 2002. godine te ga je prijavila kao potencijalno opasnoga, sumnjajući da je prestao uzimati propisanu terapiju. I ranjeni Pavić navodno je radio na njegovom slučaju.

Kako piše Glas Slavonije, Dežnjak je alkoholičar upitne mentalne stabilnosti. U utorak je u Centar došao rekavši da „mora ostaviti neke papire”. Prvo je pucao u socijalnu radnicu u njezinom uredu, a potom u pravnika, kojem je, prema neslužbenim informacijama, ispalio metak u sljepoočnicu. Nenaoružani zaštitar koji je u trenutku napada bio u Centru nije uspio spriječiti Dežnjaka da pobjegne.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2026 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program