Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Pravobraniteljica: ‘6+6 za roditelje njegovatelje nakon smrti djeteta traži se još od 2017.’

To bi bilo, kazala je, bilo 'optimalno vrijeme žalovanja'

09.03.2017., Zagreb - U dvorani Tribine Zagreb u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Centrom za zenske studije odrzan je skup pod nazivom: Zene mjenjaju svijet rada. Pozdravne rijeci medijima su uputile: Rada Boric, Anka Slonjsak, Marica Miric, Zorislav Bogus, Visnja Fortuna. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak ocijenila je u subotu višestruko opravdanim prijedlog da se roditeljima njegovateljima prizna pravo na naknadu u trajanju od šest mjeseci nakon smrti djeteta. Podsjetila je da takav prijedlog udruge Sjena podržava još od 2017.

Slonjšak je podsjetila da su im se iz udruge Sjena javili još 17. listopada 2017. i da je Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom tada podržala prijedlog za izmjenom Zakona o socijalnoj skrbi u odredbi koja regulira pravo na status roditelja njegovatelja/njegovatelja da se, između ostalog, pravo na status roditelja njegovatelja regulira tako da se roditeljima njegovateljima prizna pravo na naknadu u trajanju od šest mjeseci nakon smrti djeteta.

“Taj prijedlog nije uvažen niti 2017., a niti ponovno 2021. odnosno 2022., kada je donesen novi Zakon o socijalnoj skrbi. Stoga ponovno molimo nadležno Ministarstvo da uvaži navedeni prijedlog”, priopćili su iz Ureda Pravobraniteljice.

To bi bilo, kazala je, bilo ‘optimalno vrijeme žalovanja’

U preporuci koju su tada uputili nadležnom ministarstvu stoji da prijedlog smatraju višestruko opravdanim s obzirom na to da bi “predloženi period predstavljao optimalno vrijeme žalovanja potrebno za emocionalno-psihološku stabilizaciju roditelja, uzimajući u obzir zahtjevnost specifične njege djeteta s iznimno teškim, složenim i višestrukim oblicima invaliditeta”.

Ujedno bi, kaže Slonjšak, takvo zakonsko određenje odražavalo spremnost zakonodavca da razumije svu složenost životnih i obiteljskih okolnosti roditelja njegovatelja, kao i spremnost da kroz izmjene zakona prepozna i reagira na različite potrebe određenih kategorija građana, a u ovom slučaju su to roditelji njegovatelji.

Konačno, sve dosadašnje izmjene i modifikacije tih odredbi, imale su za cilj urediti to područje tako da se i osobama s invaliditetom osigura najbolja moguća skrb u okviru vlastite obitelji, proučila je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više