Politika & Kriminal

Pravobraniteljica na Telegramu reagira na slučaj nadarene gimnazijalke koju su doveli da se slika s nasilnim županom

Helenca Pirnat Dragičević analizira zašto je djevojku trebalo zaštititi od susreta o kojem smo neki dan izvijestili

FOTO: Slavonski.hr

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević smatra kako je malodobnu učenicu požeške Gimnazije trebalo zaštititi od susreta s nasilnim požeškim županom Alojzom Tomaševićem. Kao što je Telegram pisao, direktorica požeške Gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić, samo dva dana nakon što je Tomašević osuđen zbog obiteljsko nasilja, nije smatrala da bi nadarenu učenicu gimnazije koja je postigla sjajan uspjeh na državnom turniru mladih prirodoslovaca, pa će ove godine sudjelovati na međunarodnom natjecanju u Rusiji, trebalo poštedjeti odlaska Tomaševiću.

– Dodjela priznanja i nagrada najuspješnijim učenicima, koji osvajaju najviša mjesta na međunarodnim natjecanjima, trebala bi biti velika čast i ugodan doživljaj za nagrađene učenike, trenutak kojeg će se sjećati s ponosom. Dobra je odluka i da se u samoj županiji, odnosno lokalnoj sredini pokaže da se takva postignuća učenika cijene i da se i dodatno nagrađuju.

Međutim, činjenica da je nagradu neposredno učenici uručio župan, koji je nepravomoćno osuđen zbog nasilja nad suprugom, doista baca veliku sjenu na taj događaj. Tako će i u medijima, događaj koji je trebao istaknuti izvanredni međunarodni uspjeh požeške gimnazijalke, moguće biti negativno obilježen zbog nasilničkog ponašanja koje se županu stavlja na teret – stoji u odgovoru pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, na Telegramovu molbu da komentira novi požeški skandal.

Upravo je to i bio stav Telegrama

– Smatram da je učenicu trebalo zaštititi od takvih neugodnosti i da se zahvala, čestitanje na uspjehu i uručenje financijske nagrade trebalo organizirati na drukčiji način, odnosno da se učenica u toj prilici nije trebala susresti sa županom, s obzirom na poznate okolnosti – kaže Pirnat Dragičević.

Upravo je to i bio stav Telegrama: vrijednoj i uspješnoj požeškoj učenici nagradu je u Požeško-slavonskoj županiji trebao uručiti netko drugi, a nipošto župan Tomašević u čijoj nepravomoćnoj presudi stoji kako je svojoj supruzi, Mari Tomašević, vikao da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, te fizički nasrtao na nju, hvatao je rukama za vrat i stiskao, šamarao, govorio kako će je ubiti, izbosti i rasparati joj grkljan.

Ravnateljica je supruga suca iz Požege

– Naravno da u cijelom slučaju jako zabrinjava i to da predstavnik vlasti, unatoč teškoj optužbi za nasilje, i dalje obnaša odgovornu dužnost, kao da se ništa nije dogodilo, što doista šalje vrlo lošu poruku svima pa tako i djeci. Inače, više puta sam iznosila stav da organizirani susreti djece s predstavnicima vlasti uvijek trebaju imati odgojnu svrhu, da ne smiju služiti iskorištavanju djece za političke probitke odraslih te da nipošto ne smiju izlagati dijete neugodnostima. To ujedno znači i da se svakako trebaju izbjeći situacije koje bi mogle dovesti do medijskog izlaganja djeteta u negativnom kontekstu – stoji na kraju komentara pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.

Kao što je Telegram pisao, ravnateljica požeške Gimnazije nije vidjela nikakav problem da samo dva dana nakon presude Tomaševiću u njegov ured dovede malodobnu učenicu kako bi joj upravo župan osuđen za obiteljsko nasilje uručio nagradu. Rekla je kako se Tomaševićev status već dvije godine pravno nije promijenio bez obzira na izricanje nepravomoćne sudske presude, te se pozvala na presumpciju okrivljenikove nevinosti. Vesna Vlašić, inače, supruga je Nenada Vlašića, suca Kaznenog odjela Županijskog suda u Slavonskom Brodu, stalna služba u Požegi.

Nastavite čitati