Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Pravomoćno odbačena tužba zviždačice protiv Banožića, neće mu suditi za klevetu

Zviždačica je, kaže sud, zakasnila sa zahtjevom za skidanjem imuniteta članu Vlade RH

FOTO: Pixsell

Zviždačica Maja Đerek ne može više tužiti ministra Marija Banožića za klevetu. Odlučio je tako Županijski sud u Zagrebu odbivši njezinu žalbu. Naime, još u lipnju ove godine tužbu za klevetu koju je podnijela protiv Banožić odbio joj je Općinski kazneni sud u Zagrebu, a sada je ta odluka postala pravomoćna.

Tužba za klevetu bila je epilog njihovih međusobnih javnih prepucavanja koja su kulminirala kada je gospođa Đerek prozvala Banožića zbog pogodovanja korisnicima državnih nekretnina koji nisu plaćali najam. Optužila ga je da ih je zaštitio ne dopuštajući da im se prostori pečate. Zbog toga ga je prijavila i USKOK-u. On je pak sve negirao.

Kleveta na račun zviždačice

Za Maju Đerek ministar je nakon toga rekao da “nije nikakva zviždačica nego obična zviždaljka interesnih skupina”. Dodao je još: “Samo zbog prezentacije predsjednika (Milanovića) i njegove zviždaljke Maje Đerek, ja ispadam loš”. Riječ je o izjavama s kraja siječnja i početka veljače ove godine zbog kojih je Maja Đerek u travnju protiv Banožića podnijela tužbu zbog klevete.

Međutim, na ročištu u lipnju sud ju je odbio jer nije zatražila skidanje imuniteta članu Vlade RH protiv kojeg je pokrenula kazneni postupak. To, naime, propisuje Zakon o kaznenom postupku, jer dužnosnike u Vladi nije moguće procesuirati za kaznena djela za koja je propisana kazna blaža od pet godina bez da im se skine imunitet.

Zakasnila sa zahtjevom

Doduše, Maja Đerek je zahtjev za skidanjem imuniteta Banožiću poslala Vladi početkom lipnja, no sud je utvrdio da je s time zakasnila. Zakon o kaznenom postupku propisuje da se zahtjev mora podnijeti u roku od tri mjeseca od saznanja za kazneno djelo. Kako je Banožić zadnju spornu izjavu dao 10. veljače ove godine, Maji Đerek je 10. svibnja istekao rok u kojem je mogla tražiti da mu se skine imunitet.

Osim toga, sud je utvrdio i da je pogriješila što uz tužbu nije priložila oduku o skidanju imuniteta, jer je i to jedna od zakonskih pretpostavki.

Bilo kako bilo, zviždačica za ove dvije klevete više neće moći podnositi tužbu protiv ministra. Što je pak USKOK zaključio o osnovanosti njezine kaznene prijave protiv Banožića, ostaje za vidjeti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više