Politika & Kriminal

Pravosudna inspekcija potvrdila teške optužbe protiv sutkinje koja je vodila osječki Trgovački sud

Od stegovnog postupka Mirjanu Baran spasila je formalnost

14.04.2021.,  Osijek - Konferencija za novinare ispred Trgovackog suda u Osijeku povodom odluke Trgovackog suda o otvaranju stecaja, po treci put, nad tvrtkom Rams d.o.o. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL/Telegram

Sudac Trgovačkog suda u Osijeku Boris Vuković, koji je početkom ove godine prijavio svoju šeficu – sad već bivšu predsjednicu Trgovačkog suda u Osijeku Mirjanu Baran – zbog, kako je naveo, ”pogodovnih i koruptivnih postupanja” (o čemu je Telegram prvi pisao), nije pretjerao ni u jednoj kvalifikaciji prijave poslane Ministarstvu pravosuđa i uprave, saborskom odboru za borbu protiv korupcije i Pučkom pravobranitelju.

Štoviše, pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa i uprave koja je 31. ožujka i 1. travnja, samo dan nakon Telegramovog teksta, obavila neposredni izvanredni nadzor nad Trgovačkim sudom u Osijeku, otkrila je i druge, teške nepravilnosti koje su razlog za razrješenje dužnosti predsjednika suda.

Spasila je formalnost

Kako su to na kraju zapisnika navele pravosudne inspektorice Sanja Gundić Biškup i Nina Hrešć, od stegovnog postupka Mirjanu Baran spasila je činjenica što za to nisu postojali zakonski uvjeti jer je njen mandat predsjednice Trgovačkog suda završio 31. prosinca prošle godine, a od tada, do vremena provođenja inspekcijskog nadzora, ona je radila na obavljanju poslova sudske uprave, ili kako bi se kolokvijalno reklo, bila je v. d. predsjednice Trgovačkog suda.

Dakle, sutkinju Baran od stegovnog je postupka, unatoč zaključku kako je ”obavljajući poslove predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku, od 2018. do 2020. godine pripustila nadzor, odnosno neposredno kršila propise o dodjeli predmeta u rad”, spasila činjenica što u to vrijeme, formalno, nije bila predsjednica suda.

Nijedan glas na DSV-u

Ali, teške optužbe suca Vukovića, koje su potvrđene inspekcijskim nadzorom, bile su razlog što je Državno sudbeno vijeće (DSV) 6. svibnja ove godine nije ponovno izabralo za predsjednicu suda, mada je bila jedina kandidatkinja na natječaju. Ni jedan član DSV-a koji je o tome odlučivao nije joj dao glas.

Tako je sudac Vuković svojim postupanjem donekle uspio ublažiti crnu sliku osječkog pravosuđa kakva je nastala u javnosti nakon nedavnog uhićenja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, Ante Kvesića, Zvonka Vekića i Darka Krušlina, zbog istrage USKOK-a o sumnji da ih je podmićivao odbjegli Zdravko Mamić.

Predstavka s dokazima

Kao što smo još u ožujku ove godine pisali, sudac Vuković je, potpisujući se punim imenom i prezimenom, Mirjanu Baran u opširnoj predstavci potkrijepljenoj s mnoštvom dokaza, optužio zbog ”pogodovnih i koruptivnih postupanja”. Iako se ono što joj je stavljao na teret laicima može činiti sitnim propustom, radi se zapravo o vrlo važnim postupanjima u kojima su moguće ozbiljne koruptivne radnje.

Naime, kako bi se izbjegla mogućnost da predsjednik suda makar i posredno utječe na presudu, tako što neki predmet, primjerice, daje sucu s kojim je u bliskim prijateljskim odnosima, zakonski je, uz nekoliko izuzetaka, određeno da se podjela sudskih predmeta mora obaviti automatskom, nasumičnom dodjelom u kojoj algoritam, a ne predsjednik suda, odlučuje tko će koji predmet dobiti u postupanje.

I, što joj se dogodilo?

Ali najgore u cijeloj priči o sutkinji Baran je što je neke sudske predmete, u kojima se radilo o sporovima od više desetaka milijuna kuna, ručno dodjeljivala sebi i to unatoč činjenici da godišnjim rasporedom poslova ona uopće nije mogla raditi takve poslove.

Vuković je tako spomenuo da je sutkinja Baran sama sebi dodijelila predmet u kojem se odlučivalo o 59,6 milijuna kuna u slučaju Nexe grupe u vlasništvu Ivana Ergovića, jednog od najjačih slavonskih poduzetnika. Da sve bude još gore, sutkinja Baran u emisiji RTL Televizije ovog je proljeća rekla kako su za njen izbor na mjesto predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku lobirali slavonski poduzetnici!

Osim što nije uspjela obnoviti mandat za predsjednicu Trgovačkog suda u Osijeku, Mirjani Baran nije se dogodilo apsolutno ništa. Danas je sutkinja tog suda i radi iste poslove kao i sudac Boris Vuković koji je upozorio na njene ozbiljne propuste, a koji su potvrđeni i zapisnikom pravosudne inspekcije Ministarstva pravosuđa i uprave od 19. travnja ove godine.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu