Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Prebeg: 'Mislim da mi treba barem 12 sati normalnog sna, da se probudim i da shvatim da sam slobodan'

Najprije, kaže, želi vidjeti sestru i prijatelje

FOTO: Screenshot HRT

Donedavni ruski ratni zarobljenik, Vjekoslav Prebeg, stigao je danas u Hrvatsku. Oslobođen je uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka. Trenutačno je u KB Dubrava, gdje je razgovarao s novinarkom HRT-a. Kaže, put je bio težak.

“Kada su nas odvodili iz donjeckog istražnog zatvora, bili smo vezani, proveli smo od 14 sati do 8 sati u kamionu, bilo je hladno noću. Bili smo umorni. Odveli su nas u zračnu luku Rostov na Donu. Nismo znali što se događa. Susreli smo neke Saudijce, nismo ni znali jesu li Saudijci, samo smo pretpostavili po odjeći”, rekao je Prebeg za HRT.

Naime, u oslobađanju zarobljenika posredovao je saudijski princ Mohammed bin Salman, a prije leta u Saudijsku Arabiju, zarobljenike su u zračnoj luci pregledali liječnici.

Zahvalio saudijskom princu

Prebeg kaže kako su zarobljenici prvo mislili da idu na razmjenu na ukrajinski teritorij. “Kad sam čuo zrakoplov, ja sam rekao ‘dečki, mi smo sto posto u Rusiji’. Najbliža zračna luka od Donjecka je Rostov na Donu. Prvo je bilo to neko uzbuđenje, konačno se nešto promijenilo, konačno ide prema nečemu i onda kad sam čuo zrakoplov – tko zna gdje sad idemo, što se događa”, prisjetio se.

Zahvalio je saudijskom princu koji je posredovao i čijim su privatnim zrakoplovom prevezeni, a riječi zahvale uputio je i premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Grliću Radmanu, kao i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Kaže kako se osjeća umorno jer je u posljednja 72 sata malo spavao. “Umoran sam, a opet nekako ne mogu spavati. Mislim da mi treba barem 12 sati normalnog sna, da se probudim i da shvatim da se to dogodilo, da sam slobodan. Mogu samo reći da je lijepo biti kod kuće”, rekao je Prebeg.

‘Htio bih stupiti u kontakt s djevojkom’

Na pitanje kakvi su mu planovi, kaže da želi najprije vidjeti sestru i prijatelje. “Htio bih također stupiti u kontakt sa svojom djevojkom Irinom. Kad su počela vojna djelovanja oko Mikolajiva, ona je pobjegla u Francusku kod svoje rođakinje s djecom. To mi je prioritet sada, ali ne bih htio ništa forsirati. Čuti je li ona dobro, ako je ikako moguće, i vidjeti se s njom”, kazao je.

Inače, liječnici su još ranije rekli da je dobrog zdravstvenog stanja. Ima ozljedu desnog ramena i nosa, a danas su mu napravili sve potrebne pretrage.

Prebeg je sam zatražio psihološku pomoć. Nakon pregleda psihijatra, liječnici su utvrdili da je jako traumatiziran, javlja HRT. U zarobljeništvu je proveo pet mjeseci.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više