Predsjednica dala pomilovanje Leonu Suliću, tajkunu koji je u privatizaciji izvukao desetke milijuna

Sulić je imao podršku i HDZ-a, ali i Milana Bandića

ZADNJA IZMJENA: velj 2, 2016
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Nemojte me ništa pitati. Neću vam o tome ništa govoriti. Pitajte nekog drugog, poručio nam je Leon Sulić, nekada moćni hrvatskih poduzetnik, koji je na kraju završio u zatvoru, a sada ga je pomilovala nova Komisija za pomilovanja. Komisiju je lani imenovala predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović. Ministarstvo pravosuđa, doznaje Telegram, protivilo se pomilovanju kontroverznog tajkuna, kao i većini pomilovanja koja su tražena tijekom prošle godine.

Suliću je oprošten dio kazne što mu je dosuđena zbog gopodarskog kriminala. Radilo se o kazni od 22 mjeseca zatvora koje je dobio kada je proglašen krivim jer je 2000. godine iskorostio svoje funkcije predsjednika Nadzornog odbora Transcroatije i direktora Croatia busa ne bi li se domogao stana u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu. Taj stan, kako se ispostavilo tijekom suđenja, bio je vrijedan oko 600 tisuća kuna. Prema presudi Sulić je iznos vrijednosti stana bio dužan vratiti Croatia busu.

Osuđen na sedam godina zatvora, ali…

Ovo je tek dio sankcija dosuđenih Suliću za malverzacije iz vremena dok je bio na čelu Croatia busa. Iz te je firme, prema pravomoćnoj presudi, izvukao nešto više od 15 milijuna kuna, a kažnjen je s pet godina zatvora. Prvotno je dobio sedam, no Vrhovni sud RH kaznu mu je ublažio.

U pitanju su njegovi postupci iz 1998. godine kada je bio većinski vlasnik i direktor Croatia busa. Iako je taj novac vratio ipak je proglašen krivim za zlouporabu položaja i ovlasti. Među ostalim, na nezakonit se način u ožujku 1998. godine domogao nekretnine poduzeća Drava u Ožegovićevoj ulici 18 vrijedne tadašnjih milijun i pol maraka što nikada nije plaćeno. Prijevaru je naknadno pokušao prikriti zatraživši od Nadzornog odbora Drave zaključenje aneksa ugovora kojim je produljen rok otplate. U međuvremenu je tom nekretninom garantirao povrat kredita Bjelovarskoj banci što su 1998. godine odobreni Transcroatiji i Croatia busu. Kako novac ni nakon dva produljenja roka nije vraćen banka se 27. prosinca 2000. godine uknjižila kao punopravni vlasnik nekretnine.

Pobjegao pred hrvatskim pravosuđem

Prvi proces protiv Sulića vođen je još 2005. godine, ali je Sulić prije izricanja presude pobjegao iz Hrvatske. Pune dvije godine bio je u bijegu, a vratio se tek uoči izricanja presude u ponovljenom suđenju. U svibnju 2007. godine jednostavno se pojavio na sudu koji je pak iznenadio odlukom da ga ne pošalje u istražni zatvor zbog opasnosti da ponovno ne pobjegne. Ipak, oduzeta mu je putovnica, pa je sudski pravorijek dočekao u Zagrebu.

Oni koji ga bilje poznaju tvrde da je na vrijeme dobio informaciju da mu se sprema uhićenje, pa je otputovao s obitelji u Francusku. Zatim se sklonio u Južnu Ameriku.

Suliću nitko nije sporio političke veze, prije svega one s HDZ-om, koje su ga godinama, kako su bili uvjereni radnici Croatia busa, spašavale od kaznenog progona. Krajem 1990-tih uključio se u dokapitalizaciju te prijevozničke tvrtke, no unatoč prijavama što su ih radnici slali Državnom odvjetništvu RH, upozoravajući na Sulićeve postupke, prva prijava protiv Sulića podnijeta je tek početkom 2001. godine. Radilo se upravo o postupku zbog Dravinih nekretnina. U jeku radničke blokade tvrtke krajem 2020. i početkom 2003. godine, malverzacije su se ipak počeke rasplitati. Tada je Mladen Bajić, koji je došao na čelo DORH-a, tražio da se Sulićeva upravljačka prava u Croatia busu zamrznu dok se ne provjere optužbe koje su protiv njega stizale iz redova sindikata.

Bandićeva pomoć

U posljednji trenutak, sredinom 2003. godine, Croatia bus koji je grcao u dugovima zbog Sulićevih poteza, pokušao je spasiti tadašnji dogradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Predlagao je reprogramiranje Sulićevih dugovanja prema gradu, no Vlasta Pavić koja je u to vrijeme upravljala Zagrebom, to je odbila. I Bandić i Vlasta Pavić bili su tada u SDP-u, što je bilo dokaz vještog Sulićevog političog balansiranja.

No, unatoč svemu tome na kraju je završio iza rešetaka. U ponovljenom sudskom procesu dobio je sedam godina zatvora, te je prema zakonskim odredbama odmah odveden u Remetinec. Međutim, bilo je to tek u travnju 2011. godine. Vrhovni sud kaznu mu je ublažio i dosudio mu pet godina zatvora. Zbog zdravstvenih problema Sulić je tražio još blažu osudu, a kasnije i puštanje na uvjetnu slobodu.

Izlazak s Petračem i Norcem

To mu je konačno i uspjelo u u studenom 2011. godine kada je otpušten iz Kaznionice iz Lipovici, nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne. Isti dan na slobodu su pušteni Hrvoje Petrač i Mirko Norac.

Čim je izašao na slobodu Sulić se uključio u građevinske radove u Štoosovoj ulici, gdje je preuređivana obiteljska vila. Na toj adresi jučer smo pronašli Sulića, no odbio je razgovarati o predsjedničinom pomilovanju.

Komisija zatrpana zahtjevima za pomilovanje

Dio kazne mu je, kako doznajemo, oprošten zbog narušenog zdravlja. Te zdravstvene probleme, zbog kojih bi mu boravak iza rešetaka bio nemoguć, Sulić je istaknuo i u zahtjevu Komisiji za pomilovanja.

Novu Komisiju koju je predsjednica imenovala u srpnju prošle godine, punih pet mjeseci od kada je raspuštena komisija iz mandata Ive Josipovića, dočekali su brojni zaostaci. Doznajemo da je novi saziv riješio oko 400 molbi za pomilovanja.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1989 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program