Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nije mogla izdržati; predsjednica kaže da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav. Pričala je i o ploči

'Nažalost, kompromitiran je u vrijeme ustaških dana'

FOTO: Screenshot RTL

Predsjednica je danas, u razgovoru za RTL televiziju, između ostalog jasno rekla kako smatra da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav. Na pitanje novinarke o spornom pokliču odgovorila je: “Moj stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana”.

Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se i na ploču HOS-a, za koju je rekla da joj je “primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku”.

‘Ploča je trebala biti pijetet prema 11 mladića’

”O tome ne bih donosila osobni sud, ja nisam povjesničar i imam svoj stav, voljela bi da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja, a kad je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku”, kazala je.

Predsjednica je upitana i što misli o činjenici da će premijer, kako se trenutno čini, biti na čelu Povjerenstva za kurikularnu reformu. “U ovom trenutku to je dobro, jer potrebno je dati zamah reformi. Vjerujem da se ni premijer neće miješati u detalje, već će to ostaviti stručnjacima, nastavnicima, roditeljima”, rekal je.