Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Predsjednica je komentirala izvješće EK; kaže da je samo potvrdilo ono što smo znali, da smo najgori u EU

Grabar Kitarović smatra da nas je skrivanje pred problemima dovelo na samo začelje

19.12.2017., Zagreb -  Konferencija Hrvatska kakvu trebamo - Energetska buducnost Hrvatske u organizaciji Vecernjeg lista. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic.
Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je kako je izvješće Europske komisije potvrdilo ono čega smo već duže vremena svjesni. “Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama Europske unije, već i s onim državama s kojima smo do jučer bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji”, komentirala je predsjednica za N1.

U izvješću koje je Europska komisija objavila u srijedu stoji kako je potencijalni hrvatski rast nedovoljan, ne provodimo strukturne reforme, a posljedično će nam se umanjiti i rast BDP u narednom razdoblju.

Kaže da nas je skrivanje pred problemima dovelo na začelje EU

Predsjednica je rekla kako su problemi za koje nas je prozvala Europska komisija samo neki od kroničnih problema našeg društva.

“Ne smijemo si dopustiti skrivanje pred njima, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Trebamo ih opetovano naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i poticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme”, smatra predsjednica.

Najslabiji rast BDP-a u EU

U srijedu je stiglo i izvješće Eurostata za četvrto tromjesečje 2017. U njemu stoji kako je Hrvatska uz Grčku u tom periodu zabilježila najslabiji rast BDP-a među zemljama Europske unije. BDP nam je, naime, porastao 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Ni izvješće Europske komisije nije ništa optimističnije za Hrvatsku, osim za nedovoljan rast i neprovođenje strukturnih reformi, kritizirali su nas i za niz drugih stvari. I ministar financija Zdravko Marić potvrdio je u srijedu da moramo nešto napraviti kako bi se poboljšali. “Da bi imali dugoročnu održivost takvih stopa rasta kojima stremimo i koje Hrvatska zaslužuje i treba imati, potrebno je napraviti određene strukturne iskorake kako bi ta potencijalna stopa rasta bila povećana”, izjavio je Marić. Više o svemu možete pročitati ovdje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu