Predsjednica je tajnika vukovarskog HDZ-a, Marinka Belju, imenovala novim povjerenikom za nestale u ratu

Beljo je na tom mjestu zamijenio Ivicu Vrkića koji se povukao zbog zdravstvenog stanja

ZADNJA IZMJENA: stu 4, 2019
Foto: PIXSELL

Marinko Beljo, tajnik Vukovarsko-srijemskog HDZ-a i savjetnik za branitelje vukovarskog župana Bože Galića, novi je posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za nestale u Domovinskom ratu. Beljo je na tom mjestu zamijenio Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, koji se s te funkcije povukao zbog zdravstvenog stanja.

Predsjednica Grabar Kitarović, kako saznajemo, prihvatila je prijedlog osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, inače šefa njenog izbornog stožera, da upravo Beljo zamijeni Vrkića. Odluka o imenovanju, kako neslužbeno saznajemo, već je potpisana i čeka se još samo objava u Narodnim novinama. Gradonačelnik Osijeka, Ivica Vrkić, potvrdio je za Telegram da napušta dužnost na koju je imenovan krajem veljače prošle godine.

Bez konkretnih rezultata do sada

Lanjskog kolovoza srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kao svog posebnog izaslanika za pitanja nestalih imenovao je Verana Matića, poznatog beogradskog novinara i televizijskog urednika. Matić i Vrkić održali su nekoliko sastanaka, a Vučić je nedugo nakon imenovanja Vrkića, osječkog gradonačelnika primio u Beogradu. Hrvatska predsjednica, pak, Matića je primila na Pantovčaku, zajedno s Vrkićem u listopadu prošle godine.

I Vrkić i Matić u više su navrata izjavljivali kako će nastojati depolitizirati proces potrage za nestalima, smatrajući da je to prije svega humanitarno, a ne političko pitanju. Međutim, uza sva nastojanja njihov rad nije dao i konkretne rezultate. Čini se da je na obje strane bilo prilično opstrukcije, prije svega od strane službenih državnih povjerenstava za pitanja nestalih, koja su njihov rad vidjela kao moguću konkurenciju poslu kojeg ta povjerenstva rade, ali s vrlo mršavim rezultatima.

Traga se za još 1533 osobe

Hrvatska strana još uvijek traga za 1533 nestale osobe te posmrtnim ostacima 419 osoba, pa je ukupni broj onih za kojima se traga 1952 osobe. Njihove obitelji već gotovo 30 godina nastoje pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih i dostojno ih pokopati.

Hrvatska strana u više je navrata isticala kako je upravo pitanje pronalaska nestalih osoba tijekom agresije 1991., jedno od ključnih pitanja za normalizaciju odnosa Zagreba i Beograda.

Drago Hedl
Istraživački novinar
529 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program