Predsjednica je upravo u Sarajevu imala presicu; kaže da se njene izjave izvlače iz konteksta i pripisuju joj se stvari koje ne kaže

Grabar Kitarović stigla je u trodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini

ZADNJA IZMJENA: sij. 17, 2018
Foto: N1 screenshot

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stigla je danas u službeni posjet Bosni i Hercegovini, gdje će boraviti do petka.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Grabar-Kitarović je s Draganom Ćovićem održala press konferenciju na kojoj je rekla kako su dogovorili da će “intenzivirati komunikaciju i prionuti na rješavanje otvorenih pitanja”.

Kaže da se njene izjave izvlače iz konteksta

Kaže kako želi poslati jasne i nedvosmislene poruke jer se posljednih mjeseci stvarala negativna klima i “puno toga se izvlačilo iz konteksta i stavljalo njoj i Hrvatskoj na dušu”.

“Imam dužnost graditi mir, prije svega sa susjednim državama. Hrvatska je obvezana pratiti procese u BiH i iznositi što primjećuje”, rekla je Grabar Kitarović i dodala kako se Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja BiH, ali da je dužnost Hrvatske štititi interese i prava hrvatskog naroda u BiH.

Pričalo se i o izmjenama zakona u BiH

Novinari su pitali predsjednicu je li bilo razgovora o izmjenama izbornog zakona u BiH, na što je ona odgovorila potvrdno. Kaže kako Hrvatska smatra da je poštivanje odluke ustavnog suda neophodno kako bi se izbjeglo stanje kakvo je u Mostaru.

“Nikada nismo ulazili u elemente izbornog zakona i ne želimo nametati rješenja”, rekla je i dodala kako se o tome moraju dogovoriti predstavnici svih konstitutivnih naroda.

Tvrdi da joj se pripisuju izjave koje nije dala

Na upit predstavlja li BiH za Hrvatsku sigurnosni izazov, Grabar Kitarović je rekla kako su joj “pripisivali izjave koje nije dala”.

Izjava na koju se Grabar Kitarović referira je, inače, ona kad je rekla kako se treba suočiti s činjenicom da se u BiH vraćaju tisuće ISIS-ovih boraca i da se ne može zanemariti niti “utjecaj nekih drugih država” na BiH.

Danas kaže kako je ekstremizam pitanje za sve države, ali da su nedoumice raščišćene kad je ravnatelj SOA-e posjetio BiH. “Vjerujem da su službe počele snažnije surađivati i ramjenjivati podatke. Ja sam apsolutno za nastavak suradnje po svim pitanjim”, rekla je.