Predsjednica piše doktorat na temu koja je već obrađena kod istog mentora, dva profesora u tome vide problem

Mentor kaže da su da su teme slične, ali su istraživačke metode i pristup sasvim drukčiji

ZADNJA IZMJENA: tra 1, 2019

Mentor na doktoratu Kolinde Grabar-Kitarović, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold, prije četiri godine bio je mentor na izradi magistarskog rada gotovo istovjetnog naziva kao i doktorski rad Kolinde Grabar-Kitarović, piše u ponedjeljak Jutarnji list. Magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom je Fakultetu za društvene znanosti 2014. obranila magistarski rad pod nazivom ‘Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije’. Naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar-Kitarović jest ‘Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)’, piše Jutarnji list.

“Za lakše razumijevanje teme magisterija Bernardke Prašnikar i doktorata Kolinde Grabar-Kitarović treba napomenuti da je R2P skraćenica engleskog izraza ‘Responsibility to protect’. Riječ je o konceptu koji je zamišljen kao savršeniji oblik onoga što smo prije poznavali pod nazivom ‘međunarodna humanitarna intervencija’. Dakle, koncept R2P, tj. odgovornosti za zaštitu, daje pravo međunarodnoj zajednici intervenirati i vojnom silom radi preveniranja masovnih zločina nad civilnim stanovništvom u nekoj državi.

Ne zna se razlog za uskraćivanje podrške

Sredinom ožujka Fakultetsko vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prihvatilo je izvještaj tročlanog Povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada Kolinde Grabar-Kitarović, a da bi izvještaj postao konačan, mora još proći potvrdu sveučilišnog Senata. U tročlanom povjerenstvu koje je pripremilo izvještaj o doktorskoj tezi Kolinde Grabar-Kitarović je dvoje profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te Anton Grizold, kojeg je Grabar-Kitarović odabrala i za mentora pri izradi doktorata, s ljubljanskog fakulteta.

Velika većina članova Fakultetskog vijeća podržala je izvještaj tročlanog povjerenstva, a podršku su mu uskratila dvojica profesora Dejan Jović i docent Marko Grdešić. Ni Jović ni Grdešić, međutim, nisu bili raspoloženi za Jutarnji list komentirati razloge svojeg protivljenja i suzdržanosti.

Teme slične, pristup drugačiji

“Jović nam je rekao da je to unutar sveučilišna stvar koju ne želi javno komentirati, a Grdešić nam nije želio reći ni toliko”, navodi dnevnik. U telefonskoj izjavi za Jutarnji list Grizold je kazao da su teme iz doktorskog i magistarskog rada slične, ali su istraživačke metode i pristup sasvim drukčiji. Jutarnji navodi i da se nitko od troje članova Povjerenstva nije u svojoj akademskoj karijeri bavio političkim procesima i poviješću arapskih država sjevera Afrike, Arapskim proljećem pa ni Libijom.

“Na pitanje vidi li u tome problem, Anton Grizold nam je odgovorio: Još od početka devedesetih s prof. Radovanom Vukadinovićem sa Fakulteta političkih znanosti pomagao sam razvijati studije međunarodnih odnosa, specijalizirao sam međunarodne odnose i pitanja međunarodne sigurnosti. Time se bavim 40 godina. Siniša Tatalović je također od devedesetih s profesorom Vukadinovićem radio na tim temama”, piše Jutarnji list.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program