Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Predsjednica se nada da će današnji mimohod biti uvod u gospodarsku oluju (kao što je onaj 1995. bio uvod u oslobodilačku operaciju Oluja)

Grabar-Kitarović uručila je vojnicima odličja, promaknuća i pohvale

13.07.2015., Knin - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovic u Kninu na tvrdjavi dala izjavu za medije. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

ZAGREB – Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj akademiji u Ministarstvu obrane uručila je aktivnim i umirovljenim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske odličja, promaknuća i pohvale.

Čestitajući nazočnima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluje, hrvatska predsjednica je rekla kako se danas prisjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja – pripadnika oružanih i redarstvenih snaga, i onih koji su poginuli u Oluji i svih drugih, ali i civilnih žrtava poginulih u Domovinskom ratu.

Sjećanje na dane uoči Oluje

Prisjetivši se dana uoči Oluje, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla kako je, osim stvarne bojišnice, tih dana postojala i druga bojišnica koja se vodila u diplomaciji i međunarodnim odnosima. “Ta bojišnica se, naravno, nikako ne može usporediti vojnim aktivnostima jer nisu bili ugroženi životi, no imala je svoj značaj za Republiku Hrvatsku u međunarodnim odnosima”, rekla je hrvatska predsjednica.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je operacija Oluja bila čista, legitimna i briljantna vojna operacija kojom je, osim oslobađanja okupiranog područja Republike Hrvatske, spriječena mogućnost genocida u susjednoj Bosni i Hercegovini te je “donijela uvjete za stvaranje trajnog mira”.

Kad je riječ o Oružanim snagama RH, hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica istaknula je nužnost daljnjeg obučavanja pripadnika Oružanih snaga, ali i ulaganja u tehniku koja će pridonositi razvoju njihovih primarnih sposobnosti. Izrazila je zadovoljstvo što građani u Hrvatskoj, po istraživanjima, imaju najveće povjerenje upravo u instituciju Oružanih snaga te je dodala kako se nada da će tako biti i ubuduće.

Govor uzvanicima

Svoj govor uzvanicima, promaknutima, odlikovanima i pohvaljenim aktivnim i umirovljenim pripadnicima Oružanih snaga hrvatska predsjednica završila je riječima kako je mimohod Oružanih snaga 1995. bio uvod u vojno-redarstvenu operaciju Oluju.

“Nadam se kako će mimohod ove godine biti uvod u svojevrsnu ‘gospodarsku oluju’ koja bi trebala donijeti bolje uvjete za život u Hrvatskoj”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, predsjednica Republike posebno je čestitala svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u zemlji i inozemstvu, svim pripadnicima policije i vatrogasaca te svim drugim žurnim službama koje bi trebale činiti novi koncept domovinske sigurnosti.