Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Predsjednica smatra da je ovo bio mimohod budućnosti, a ne prošlosti (i još nekoliko važnih izjava o Oluji)

'Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u ratu - i hrvatskim i srpskim'

04.08.2015., Zagreb - Svecani prijem na platou Gradec na Katarininom trgu u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO Oluja. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic. 
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović svečani je vojni mimohod u utorak ocijenila mimohodom mira, a ne rata, mimohodom budućnosti, a ne prošlosti, mimohodom dostojanstva kojim je Hrvatska pokazala kako cijeni i voli svoje, ali i poštujemo tuđe.

‘Žalimo za svim životima, i hrvatskim i srpskim’

“Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu – i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili dao svoje zdravlje, žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima, ali isto tako ističemo da je to rat koji mi nismo željeli. To je rat koji nam je bio nametnut i koji je bio rezultat agresivne Miloševićeve velikosrpske politike”, poručila je Grabar Kitarović na svečanom prijemu na platou Gradec, u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje”.

Hrvatska se obranila i, dodala je, ide dalje u budućnost sigurnosti i mira za sve hrvatske građane i cijelo područje jugoistoka Europe, ali i šire. U tom je smislu zahvalila i svim hrvatskim vojnicima i časnicima koji su raspoređeni u mirovnim misijama od Kosova do Afganistana te se bore za svjetski mir i sigurnost.

‘Izrasli smo u respektabilnu vojnu silu’

“Izrasli smo u respektabilnu, ne samo vojnu silu, nego i državu koja je od države problema postala država rješenja, država koja radi na globalnoj razini na međunarodnom miru, stabilnosti i sigurnosti, zajedno sa saveznicima iz prijateljima iz NATO-a, ali i šire”, naglasila je Grabar Kitarović.

Predsjednica je uputila i poziv svima da se u srijedu pridruže na središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu. “Odat ćemo počast svima koji nisu među nama i kojima duboko zahvaljujemo na blagodatima slobode mira i prosperiteta”, kazala je. “Pozivam vas da nastavimo i sutra, dostojanstveno, bez jada i jala i bez ikakvog animoziteta prema bilo kome jer moramo biti dostojanstveni u svojoj pobjedi koja je bila veličanstvena”, rekla je Grabar Kitarović.

Posebno je zahvalila i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu jer je, kako je rekla, imao snage hrabrosti i mudrosti povesti Hrvatsku u bitku koju mnogi nisu odobravali. Upućujući čestitke hrvatskim građanima, svoj je govor završila porukom “Neka nam živi jedina i vječna domovina Hrvatska”.

‘Jedan od važnijih datuma u hrvatskoj povijesti’

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja nazvao jednim od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. “To je naš dan slobode i s nama su i svi oni koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske. Oni su naš zalog za budućnost. Današnji svečani mimohod pokazatelj je snage i odlučnosti demokratske Hrvatske i hrvatske vojske da slobodu i demokratske vrijednosti, izborene u Domovinskom ratu, sačuva od svakog pokušaja napada za sva buduća pokoljenja”, kazao je Leko.

Naglasio je kako “Oluja” za Hrvatsku i njezine građane ima posebno značenje. “Ta vojno-redarstvena akcija bila je odlučujuća oslobodilačka bitka koja je zaustavila rat i agresiju na hrvatskom tlu te donijela dugo priželjkivani mir i slobodu našoj domovini. Toj akciji prethodile su četiri godine neuspješnih pregovora praćenih najprije puzajućom, a zatim sasvim otvorenom agresijom na Hrvatsku i okupacijom njezinog teritorija”, prisjetio se Leko.

Za građane Hrvatske to su, ističe, bile četiri godine života u strahu, mnoge godine života u izbjeglištvu i u užasu pred svim ratnim strahotama i razaranjima.

U velikosrpskoj agresiji, istaknuo je, hrvatski branitelji su se suprotstavljali najviše domoljubljem, ustrajnošću, te posebno vjerom u istinu i pravdu. “Na kraju su pobijedili naša odlučnost, ustrajnost i hrabrost. A jedinstvo i zajedništvo hrvatskih branitelja i hrvatskih građana bili su odlučni za tu pobjedu. Hrvatski branitelji su u ‘Oluji’ pokazali agresoru, ali i svijetu da je želja naroda da živi u slobodi nepobjediva i neuništiva. Oni su snagom oružja, ali još i više mudrom vojnom taktikom i snagom srca Hrvatskoj donijeli najljepši mogući poklon – mir i slobodu”, rekao je Leko.

Braniteljima je poručio kako je upravo stoga, današnji dan posvećen njima i svemu što su dali za slobodu Hrvatske. “Vi ste naš ponos i čast ove zemlje. Zahvaljujući vama Hrvatska je mogla okrenuti novu povijesnu stranicu – mogla je krenuti u obnovu i u izgradnju, zakoračiti u budućnost, demokratski prosperitetno društvo u Europskoj uniji i NATO-u”, rekao je predsjednik Sabora.

‘Ruka mira pružena je sudionicima agresije’

Nakon Domovinskog rata, kaže, hrvatska ruka mira i prijateljstva pružena je svima koji su Hrvatsku doživljavali kao svoj dom. “Ruka mira pružena je i sudionicima u oružanoj agresiji i pobuni protiv Republike Hrvatske, naravno izuzev počiniteljima ratnih zločina”, naglasio je Leko.

Zato se, dodao je, ne moramo obazirati na to tko će sve s nama slaviti “Oluju”. “Nije problem hoće li drugi slaviti s nama, ali je nastavak retorike povijesno poražene politike suprotan interesu mira. To nije dobro za perspektivu i razvoj dobrih odnosa i izgradnji stabilnosti. Hrvatska želi graditi mostove suradnje stabilnosti i mira. To je trajno opredjeljenje hrvatske politike. Prošlost se time neće promijeniti, hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu ostaje čvrsta i postojana”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Svečani prijem na platou Gradec završio je veličanstvenim vatrometom u središtu grada.