Politika & Kriminal

Predsjednici ne konvenira presuda Sanaderu. Memeovi po društvenim mrežama podsjećaju kako su blisko surađivali

Nedavna izjava kako će 'Bandiću nositi kolače u zatvor, ako ga osude' nakon današnje je presude opet inspirirala mnoge

26.10.2005., Zagreb - Premijer Ivo Sanader i ministrica Kolinda Grabar Kitarovic odrzali su prezentaciju novih web stranica Vlade RH o pregovorima s EU. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nakon nepravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju INA – MOL, korisnici društvenih mreža krenuli su podsjećati na njegovu vezu s još uvijek aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Dvojac je zajedno surađivao još 1992. kada je ona stažirala u međunarodnom odjelu ministarstva znanosti. Ministar je tada bio upravo Ivo Sanader. Nakon njegova prelaska u ministarstvo vanjskih poslova na mjesto zamjenika 1993., tamo se zapošljava i Grabar Kitarović.

Kasnije su surađivali i kada ju je Sanader postavio za ministricu europskih integracija 2003. u svom prvom mandatu. Na toj je poziciji ostala do veljače 2005. kada je otišla u SAD kao veleposlanica.

Predsjednici nimalo nije pomogla niti ranija izjava usred kampanje da bi gradonačelniku Zagreba, Milanu Bandiću, u zatvor nosila kolače ukoliko bi bio osuđen. Mnogi su stoga upravo povukli tu paralelu sa presudom Sanaderu.

Naširoko priznat reformator

Građani možda zaboravljaju, ali internet ne. Na stranicama The Washington Timesa tako i dalje stoji članak iz 2008. u kojem Grabar Kitarović hvali Ivu Sanadera kao “naširoko priznatog i cijenjenoga reformatora koji je pokazao odlučnost i odrješitost u ostvarenju nacionalnih ciljeva članstva u EU i NATO-u , potpuno svjestan raspona reformi koje to iziskuje”.

Neki su i podsjetili kako je jedan od ključnih elemenata njene kampanje napadanje protukandidata Zorana Milanovića da je bio najgori premijer, što u kontekstu Sanadera možda i nije bilo mudro.

Nastavite čitati