Politika & Kriminal

Predsjednik Češke se ispričao Srbiji zbog NATO-ovog bombardiranja 1999.: 'To je bila pogreška, gore od zločina'

Kazao je kako je Češka u vrijeme bombaridiranja bila nova članica NATO-a i da nije mogla naći neku državu koja bi je poduprla u protivljenju

Serbia's Prime Minister Aleksandar Vucic (R) and Czech President Milos Zeman arrive for a family photo with other leaders during the Belt and Road Forum, at the International Conference Center in Yanqi Lake, north of Beijing, on May 15, 2017. - Chinese President Xi Jinping urged world leaders to reject protectionism on May 15 at a summit positioning Beijing as a champion of globalisation, as some countries raised concerns over his trade ambitions. (Photo by DAMIR SAGOLJ / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Predsjednik Češke Miloš Zeman ispričao se u utorak Srbiji za NATO-vo bombardiranje 1999., ocijenivši da je to bila “pogreška” i “gore od zločina” i zatražio oprost od srpskog naroda. Zeman je ispriku izrekao prilikom obraćanja novinarima poslije susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Volio bih kao čovjek zamoliti srpski narod da nam oprosti. To me je sve vrijeme mučilo. Ovom molbom da se oprosti, riješio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa”, rekao je. Zeman je objasnio kako je Češka, kad je počelo bombardiranje tadašnje SR Jugoslavije, tek nekoliko tjedana bila članica NATO-a, te da zato nije mogla naći neku državu koja bi je poduprla u protivljenju napadu na Srbiju.

Vučić mu zahvalio

Države članice NATO-a pokrenule su 24. ožujka 1999. operaciju Allied Force – bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije koje je trajalo do 1. lipnja 1999. – kojom su okončani sukobi na teritoriju Kosova. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, gospodarski objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri, a procjene su da je poginulo najmanje 1300 ljudi, te da je oko 12.000 ozlijeđeno. Ekonomski stručnjaci iz Grupe-17 procijenili su štetu na oko 30 milijardi dolara, dok se pojedine procjene kreću i do 100 milijardi.

Vučić je, zahvaljujući se Zemanu, rekao kako srpski narod nikad neće zaboraviti tu njegovu ispriku. Srpski i češki narod do sada su bili prijateljski, a od danas su bratski, istaknuo je Vučić tijekom obraćanja koje su pojedini beogradski elektronički mediji izravno prenosili iz Praga. On je ocijenio da je “Zeman hrabar čovjek, koji se ne dodvorava nikome” i najavio dolazak češkog predsjednika u Srbiju koncem godine, kada se očekuje otvaranje “Češke kuće” u Beogradu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu