Politika & Kriminal

Predsjednik i dalje o Đurđević: 'Moje namjere su čiste. No, takvi kandidati ne prolaze, već oni koji krkaju janjetinu s ekipom'

'Mislite da gajim poštovanje prema svim sucima Ustavnog suda? Bože sačuvaj!', rekao je Milanović

FOTO: N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je solarno terminalno polje i kotlovnicu u Borovom Naselju nakon čega je dao izjavu medijima. Prvo je pričao o EU fondovima. “Ja bih otvorio istragu za svaki milijun koji su nam dali. To su ogromni novci koje su nam dali, ali dobiti i iskoristiti su dvije različite stvari”, rekao je.

Potom su krenula pitanja novinara, a prvo je bilo o prijedlogu za imenovanje Zlate Đurđević. “Ovo je tek početak postupka, ovo do sada je bila protuustavna farsa. Procedura kreće slanjem zahtjeva Saboru. Dio zastupnika će učiniti sve da se nju ne izabere. Moguće je da Hrvatska jedno vrijeme bude bez predsjednika Vrhovnog suda. To nije dobro za demokratsku vlast”, rekao je.

“Moje namjere su dobre i čiste, ali takvi kandidati ne prolaze nego oni koji krkaju janjetinu i ribu s ekipom”, kaže. Govori i o Ustavnom sudu za koji kaže da on ima svoju ulogu, ali poručuje kako to ne znači da on za njega ne može reći da je nepošten i sastavljen po političkim kriterijima. “Ja ne prihvaćam šutjeti o tome”, kaže.

‘Mislite da gajim poštovanje prema sucima Ustavnog suda?’

Na komentar novinara znači li to da ne poštuje odluku Ustavnog suda odgovara da on odluku mora prihvatiti ali da se protiv nje može boriti glasom, što i radi. “Mislite li da gajim poštovanje prema svim sucima Ustavnog suda? Bože sačuvaj”, kaže. Priča potom kako je taj sud neke odluke “donosio preko vikenda”. “Dakle, odrediš prijateljicu za izvjestiteljicu, ona preko noći piše odluku i to dođe na stol sudaca u ponedjeljak…”, kaže.

Novinaru koji ga je ispitivao o poštivanju odluke Ustavnog suda kaže da pretjeruje pa dodaje da uzurpira vrijeme kolegama. “Ovo ide direktno na vašoj televiziji koja će biti uskoro ukinuta jer ne odgovara HDZ-u. Pitajte Plenkovića koji bi vam uzeo mikrofon iz ruke”, kaže Milanović.

Progovorio je i o ćirilici za koju kaže da ju je već ranije branio te kako je ona uz glagoljicu i hrvatsko pismo. “Neka prestanu učiti povijest u školi, možda ne treba predavati povijest 20. stoljeća jer se o njoj ne možemo složiti”, kaže predsjednik. “A onda ćemo naići na nekoga tko ne priznaje tablicu množenja”, dodaje.

‘Onima koji se ne cijepe život će biti jadan’

Mediji su ga pitali i za interes za cijepljenje koji opada. “Ne ide na silu, ljudi sad vide da su na jedan način zaštićeniji imunitetom, ali ne krda, malo nas je. To je sitno. Ja ne smatram da sam junačina jer sam primio dvije doze. Primili su ih mnogi, a neki neće. Njima će život biti teži”, kaže.

“Živite dulje nego ikad, ali i dalje ograničeno. Dakle život će im biti jadan”, kaže o ljudima koji se ne cijepe. “Moj sin je išao preko nekoliko granica na istok, i to je procedura Bože sačuvaj. On je doduše prebolio covid”, kaže.

Govoreći o vojnim brodovima kaže da se u slučaju nevolje ne možemo braniti kloferom i partfišem. “Računao sam da ćemo ta sljedeća dva broda vidjeti na valovima već sljedeće jeseni”, rekao je Milanović.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu