Politika & Kriminal

Predsjednik je opet nadahnut oko Vrhovnog suda: ‘Što to Plenković priča? Odakle mu to? Nadam se da mu je dobro…’

Prenosimo najzanimljivije dijelove novog istupa Zorana Milanovića

FOTO: Screenshot Vijesti RTL/Facebook

Predsjednik Zoran Milanović u Rimu je na poziv talijanskog kolege Sergija Mattarelle sudjelovao na 16. sastanku predsjednika država “Skupine Arraiolos”, koja jednom godišnje okuplja predsjednike zemalja članica EU-a s parlamentarnim sustavima. Skupina je ime dobila po portugalskom gradu u kojem je 2003. održan prvi sastanak. Milanović je nakon sastanka rekao kako su razgovarali o multilateralizmu i Europi nakon covida, prenosi RTL.

“Ustvari svatko je govorio o onome što je htio reći. Razlike postoje, ali ipak je uvijek tu neki zajednički naziv. Države se razlikuju”, poručio je Milanović, a na pitanje što je on konkretno rekao, odgovorio je: “Mislim da europska birokracija, Bruxelles, zapravo sva ta tijela trebaju biti malo fleksibilnija u tome kad lijepe naljepnice raznim državama. Rekao sam da moje vrijednosti nisu nužno svačije vrijednosti u Europi i da nije zdravo da jedna vrsta, u ovom slučaju baš jako liberalno lijeva, bude ta koja je dominantna.”

Dodao je kako se sutra stvari mogu promijeniti. “Toga treba biti svjestan, da nismo isti, ali da nas neke stvari vežu i da zato možemo biti zajedno. S nekim drugim režimima ne možemo. Ta razina sličnosti je dovoljna, ali nema europske federacije i naddržave. To je fantazija nekih, ali Europa je sazvana na nacionalnim državama, malim i velikim. Tu se slažem s Mađarima, Poljacima i još nekim, ali ne u svemu”, rekao je predsjednik.

‘Nemam pojma o čemu priča’

Zatražen za komentar današnjeg odgovora premijera Andreja Plenkovića na pitanje zastupnice Sandre Benčić na aktualnom satu u Saboru kako je potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava Ksenija Turković bila prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda, ali da je predsjednik nije htio predložiti nakon što je ona pristala preuzeti tu dužnost, Milanović je rekao kako nema pojma o čemu premijer govori.

“Nemam pojma o čemu govorite. Pitajte ga da objasni. Tko je ta osoba? Čiji kandidat je bila? Ja sam prema Ustavu taj koji predlaže, i to će tako ostati dok sam ja predsjednik i dok je ovakav Ustav, ne zato što to mene raduje nego tako piše. Možda bi bilo bolje da tako nije, ali kad je tako ja sam taj koji predlaže, a ne Plenković. Plenković može odbiti. Predložit ću suca Dobronića neka se o tome očituje, a ove pričice pitajte njega. Dakle nemam pojma o čemu čovjek govori”, istaknuo je Milanović.

‘Nadam se da mu je dobro’

Naglasio je kako je to sve što može reći. “Mislim da je to dosta jaka izjava i komentar na izjavu jednog predsjednika Vlade. Nemam pojma o čemu priča, nadam se da mu je dobro. Zašto to priča? Što je to uopće? Zastupnica ga je pitala, tu je bilo političkog nadmetanja, malo ga je bocnula. To što je on tu ispričao… Odakle mu to? Nemam pojma o čemu govori, ja s njime o tome nisam razgovarao, a s kim sam sve razgovarao u ovih godinu dana, to je deseta priča. Ne znam što čovjek priča”, istaknuo je Milanović.

Na pitanje koliko će donošenje odluke o predsjedniku Vrhovnog suda trajati Milanović je odgovorio: “Pitajte Plenkovića.” Upitan očekuje li sabotažu njegovog kandidata rekao je da nema što dodati. “To je moj i odličan prijedlog, zato što je on odličan, ne zato što ja dobro biram. To je drugi kandidat zaredom koji je klasa i tako ću nastaviti. Nadam se da će ga izabrati”, zaključio je Milanović.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu