Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Predsjednik Kazahstana dozvolio vojsci da puca na prosvjednike bez upozorenja, Putin šalje padobrance

Predsjednik je ranije ustvrdio kako je ustavni poredak u zemlji uglavnom obnovljen

A frame grab taken on January 6, 2022 from an AFPTV video made on January 5, 2022, shows protesters clashing with Kazakstan's security forces during a demonstration in the country largest city Almaty as unprecedented unrest in the Central Asian nation spins out of control due to a hike in energy prices. - Protestors took from police officers gears and tear gas during a demonstration in the streets of Almaty that caused the death of twelve security officers and wounded 353 people, media reports said on January 6, 2022. Long seen as one the most stable of the ex-Soviet republics of Central Asia, energy-rich Kazakhstan is facing its biggest crisis in decades after days of protests over rising fuel prices escalated into widespread unrest. (Photo by Alexander PLATONOV / AFPTV / AFP)
FOTO: AFP

Ne smiruje se situacija u Kazahstanu. Predsjednik Kasim Džomart Tokajev je poručio kako je ovlastio sigurnosne snage da bez prijašnjeg upozorenja pucaju na protuvladine prosvjednike, koje je nazvao “banditima”, javlja BBC. Tokajev je u televizijskom obraćanju naciji ustvrdio da je 20.000 prosvjednika napalo najveći grad Almati i bez dokaza je okrivio “teroriste koji su obučili strane sile”.

Kazahstansko ministarstvo unutarnjih poslova ranije je izvijestilo da je do sada u prosvjedima, koji su izbili zbog povećanja cijena goriva, “likvidirano” 26 “naoružanih kriminalaca” i da ih je više od 3000 pritvoreno. Dodali su kako je poginulo 18 policijskih službenika.

BBC je ranije izvijestio kako se u Kazakhstanu ponovno pucalo i to nedugo nakon što je Tokajev ustvrdio da je ustavni poredak uglavnom obnovljen u zemlji. “Lokalne vlasti kontroliraju situaciju. No teroristi i dalje koriste oružje i oštećuju imovinu građana. Stoga se protuterorističke akcije trebaju nastaviti dok se militanti u cijelosti ne eliminiraju”, kazao je ranije Tokajev. U Kazakhstanu je trenutno onemogućen pristup internetu i malo nezavisnih informacija dolazi iz zemlje.

Rusija poslala padobrance

Rusija je u četvrtak poslala padobrance da pomognu ugušiti pobunu u jednoj od Moskvi najbližih bivših sovjetskih članica, u sklopu sigurnosnog bloka CSTO, predvođenog Rusijom.

BBC javlja da je Tokajev u televizijskom obraćanju rekao da su ruske snage stigle na njegov poziv i da će privremeno boraviti u Kazahstanu kako bi “osigurale sigurnost”. Građane Almatija je pozvao da ograniče svoje kretanje po gradu dok još uvijek traje “potraga za banditima koji se skrivaju”.

U petak ujutro, dopisnici Reutersa vidjeli su naoružana oklopna vozila i vojnike na glavnom trgu Alamatija, kazahstanskog najvećeg grada, gdje su vojnici dan ranije pucali na prosvjednike. Nekoliko metara dalje, dopisnici Reutersa vidjeli su mrtvo tijelo u vrlo oštećenom civilnom automobilu. U drugom dijelu grada vidjeli su opljačkanu radnju koja je prodavala streljivo i vojna vozila i oko 100 ljudi u uniformama na drugom trgu u Alamatiju.

Prosvjedi se rasplamsali u srijedu

Ovakvo nasilje nezabilježeno je u zemlji kojom od sovjetskih dana čvrsto vlada čelnik Nursultan Nazarbajev (81), koji je nastavio vladati unatoč tome što je kao predsjednik prije tri godine odstupio s vlasti.

Pobuna, koja je počela kao prosvjed protiv novogodišnjeg poskupljenja goriva, rasplamsala se u srijedu kad su prosvjednici upali u javne zgrade u Almatiju i drugim gradovima i zapalili ih. Izvikivali su slogane protiv bivšeg predsjednika Nazarbajeva, koji se povukao s vlasti 2019. godine. Prosvjednici su optužili njegovu obitelj i suradnike da su se obogatili dok je nacija od 19 milijuna ostala siromašna.

Nazarbajevljev nasljednik Tokajev, kojeg je sam izabrao, ranije ovog tjedan za nerede je optužio teroriste obučene u inozemstvu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više