Politika & Kriminal

Predsjednik najvažnijeg suda u državi najavio nadzore: ‘Neće biti lako, no moramo vratiti povjerenje u pravosuđe’

Sudac Željko Horvatović s najbližim je suradnicima održao konferenciju za medije

08.04.2021., Zagreb, Zupanijski sud u Zagrebu - Zeljko Horvatovic, predsjednik Visokog kaznenog suda i njegova zamjenjica Snjezana Hrupek Sabijan te glasnogovrnik VKS Marijan Bitanga predstavljeni javnosti
Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Visokog kaznenog suda sudac Željko Horvatović najavio je danas sastanke sa svim predsjednicima uskočkih sudova, te ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom. Učinio je to na konferenciji za medije koju je održao nakon što je prošli tjedan imenovan predsjednikom najvažnijeg kaznenog suda u državi.

S predsjednicima sudova razgovarat će o stanju sudskih predmeta, a ako ocjeni da ima problema poslat će na pojedine sudove nadzor. Rezultat tog nadzora može biti i prijava Državnom sudbenom vijeću, objasnio je Horvatović.

Koji problemi muče pravosuđe?

“Pravosuđe je u vrlo izazovnoj situaciji. To je djelomično posljedica objektivnih okolnosti, odnosno pandemije i potresa. No, činjenica je da bi suci mogli raditi više i bolje, dakle, ima i subjektivnih problema”, rekao je Horvatović.

Najavio je da će dio uskočkih predmeta sa Županijskog suda u Zagrebu biti poslan na druge, bliže sudove, za što Zakon o USKOK-u daje mogućnost. Time će se zagrebački sud rasteretiti, a na pitanje zašto to nije učinjeno ranije Horvatović nije mogao odgovoriti.

Može li se popraviti slika o sucima?

Inače, to je samo dio mjera što ih predsjednik Visokog kaznenog suda planira za poboljšanje učinkovitosti sudova. Najavio je transparentan rad VKS-a, te skoro podnošenje zahtjeva za zapošljavanjem još barem četvero sudaca. Naime, prvotno je bilo predviđeno da taj sud ima 15 sudaca, no na natječaju ih je DSV izabrao samo 11.

“Neće biti lako popraviti sliku, no imamo samo jedno pravosuđe i moramo vratiti povjerenje u njega. Suci svojim odlukama oblikuju i vrijednosti u društvu, i zato kad izađe iz sudnice, sudac mora i dalje znati da je sudac”, zaključio je sudac Željko Horvatović.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu