Predsjednik Vrhovnog suda se ispričao policajki koju je šef pipao i nudio joj seks: ‘ovo je bila pogrešna presuda’

Njezin šef je oslobođen jer se uznemiravanje dogodilo samo jednom

ZADNJA IZMJENA: sij 21, 2020
Foto: PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa ispričao se sinoć u RTL-ovoj Potrazi policajki koju je za vrijeme smjene seksualno uznemiravao njezin šef, a koji je na Općinskom sudu u Vukovaru oslobođen krivnje jer se “spolno uznemiravanje dogodilo samo jednom”.

“Ja sam se prije svega htio, u ime sudbene vlasti, ispričati policajki zato što je to zaista bila jedna pogrešna presuda gdje je napravljen jedan klasičan previd, koji mi suci ne volimo kad se tumači mehanički sudska praksa. Ovdje je sutkinja pogriješila, nije vodila računa o kriminalnoj količini djela i primijenila je jednu sudsku praksu koja se nikako nije smjela primijeniti”, rekao je Sessa.

O presudi je prvi pisao Telegram, a također smo i prvi objavili ispovijest policajke u kojoj nam je otkrila kako su je pritiskali da odustane od sudskog progona jer se radi o odlikovanom policajcu pred mirovinom.

Oslobođen jer se dogodilo samo jednom

Sve se dogodilo u noći s 22. na 23 veljače 2016 godine. Nekoliko policijskih patrola čuvalo je granicu između Srbije i Hrvatske. Dok su se tijekom noći nalazili na jednom od nadzornih punktova, mladu policajku njezin je šef seksualno uznemiravao. Upucavao joj se, dirao ju, pokušao ju poljubiti iako se opirala. Nudio joj je spolni odnos.

Sutkinja Općinskog suda u Vukovaru Anica Filipović u presudi je navela da je za postojanje ovog kaznenog djela “nužno da se spolno uznemiravanje ponovi bar jednom i da je proizvelo strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, te da su ponašanja neželjena (neće iste, odbija iste) osobi kojoj su upućena i da ta ponašanja smatra zadiranjem u svoju privatnost”.

“Sutkinja ne može snositi posljedice zato što je tako protumačila zakon, jer kad bi bilo suprotnom onda se ne bi moglo suditi. Ali cijela ta situacija, mi na Vrhovnom sudu smatramo, i ja osobno, da je tu trebalo pokazati malo više sluha, takta i osjećaja za samo djelo koje se počinilo, na žrtvu i način na koji se to dogodilo”, zaključio je Sessa.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program