Predstavnik mađarske manjine nakon sastanka u Vladi: ‘Imam dojam da HNS neće ostati u vladajućoj koaliciji’

Predstavnik mađarske manjine je to izjavio nakon sastanka u Vladi, ali i ustvrdio kako je to samo njegovo mišljenje

ZADNJA IZMJENA: lis 29, 2019
Foto: HRT

U Vladi je u utorak održan sastanak sa zastupnicima manjina oko državnog proračuna, a nakon sastanka predstavnik mađarske manjine Robert Jankovics rekao je kako nije bilo riječi o ostanku HNS-a u Vladi dodavši da bilo dobro da “ostanu svi zajedno” no ističe kako ima dojam da HNS neće ostati.

“Dojam je da bi bilo dobro da svi ostanemo zajedno. Ja imam dojam da nećemo ostati zajedno. Matematika je takva kakva je, da li će politika poduprijeti da ta matematika dođe do izražaja to je nešto što ćemo vidjeti u narednim danima”, rekao je Jankovics nakon sastanka.

Vođeni interesima manjina

Na sastanku su se, kazao je, vodili interesima sve 22 manjine. “Mislim da smo se dogovorili oko toga da će to biti najveći iznos koji ova zemlja može izdvojiti i ja sam optimist da će to biti tako”, kazao je dodavši kako će on u Saboru dići ruku za predloženi proračun.

Tvrdi i kako na sastanku nije bilo govora o HNS-u i njegovom ostanku ili odlasku istaknuvši kako smo “već imali vlade koje su funkcionirale sa 76, 77 ruku”. “Dogovorili smo dosta stvari, nismo dogovorili sve. Konkretne brojeve nismo vidjeli, kao ni nitko prije nas osim ministra, međutim ono što smo čuli na sastanku zvuči vrlo ohrabrujuće, rekao je zastupnik mađarske manjine.

Vlada opstaje i bez HNS-a

Veljko Kajtazi kaže da Vlada ima dovoljno ruku i bez HNS-a. Smatra da će HNS sam odlučiti o ostanku u koaliciji. Podržat će proračun i mišljenja je da ova situacija neće još dugo potrajati, piše HRT.

S njim se slaže i Vladimir Bilek koji je kazao kako Vlada matematički može funkcionirati i bez HNS-a. “Sve ovisi o HNS-u i o njihovom dogovoru s Vladom RH, odnosno s Andrejom Plenkovićem. Odluka o prijevremenim izborima leži na premijeru Plenkoviću”, smatra Bilek i dodaje da će još na Klubu govoriti o proračunu.

Zdravka Grund
Telegram autor
1768 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program