Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pregled tjedna: Pomalo ispod radara prošla je vijest kako je Milanović odlikovao HVO i prešutio zločine Herceg-Bosne

Redoviti pregled najvažnijih vijesti

01.04.2022., Knin - Polaganje vijenaca ispred spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" povodom obiljezavanja 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. predsjednik RH Zoran Milanovic Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Koliko je svaka mogućnost odlučivanja u BiH suspendirana, svjedoči i činjenica da izbjeglice iz Ukrajine moraju napustiti zemlju nakon 30 dana jer su im istekle turističke vize, a država nije prilagodila zakone novoj situaciji. I sve to u zemlji u kojoj skoro svi imaju neko izbjegličko iskustvo

Protekli tjedan donio nam je nove pregovore između Rusije i Ukrajine te repozicioniranje na frontovima, zatim definitivnu odluku o rekonstrukciji Vlade, ostavke splitskog gradonačelnika Puljka i njegovog zamjenika Ivoševića te poziv na nove izbore, pratili smo i završne dane kampanje u Srbiji, izvještaje revizije s naglaskom na ministra Beroša, splitsko brodogradilište je upalo u ozbiljne probleme, organiziran je prosvjed protiv otkaza u Holdingu, Dubrovnik je ušao u ozbiljnu raspravu s BiH oko izgradnje aerodroma u Trebinju, Milanović je odlikovao postrojbe HVO-a, a izbori se održavaju i u Mađarskoj.

Ukrajina

Protekli tjedan donio je nove pregovore između Rusije i Ukrajine koji su donijeli lagano približavanje stavova. Koliko je to iskreno, za sada je teško reći, ali sve i da jeste tako teško je da će do bilo kakvog stvarnog mira i dogovora doći u skorije vrijeme. U međuvremenu ruska vojska se povukla iz oblasti Kijeva, ostavivši za sobom tragove strašnih zločina nad gradovima i civilima, pojačali su se napadi na Donbas, Mikolaiv i Odesu i sve je izglednije da je novi cilj okupatora osvojiti dobar dio istočne Ukrajine i kompletnu obalu, Azovskog i Crnog mora.

Pojavila se i vijest o uništenju skladišta goriva u ruskom gradu Belgorodu, što bi bila prva takva uzvratna akcija ukrajinske vojske, makar nepotvrđena, Papa je konkretno prozvao Putina za agresivni rat, Zelenski i dalje traži podršku na svakoj adresi, a Putinova ideja o tome da će mu europske zemlje plaćati za plin u rubljima doživjela je poraz.

Puljak-Ivošević

U Splitu smo imali intenzivan politički tjedan, u kojem su prvo partneri otkazali suradnju gradonačelniku Puljku, ukoliko ne oduzme ovlasti zamjeniku Ivoševiću, nakon čega su njih dvojica održali presicu, najavili ostavke i pozvali na izvanredne izbore, što se dosad u povijesti splitskog višestranačja nije desilo. I osobno sam uostalom napravio katastrofalnu pogrešku procjenjujući u tekstu na Telegramu da ta mogućnost postoji, ali da bi me jako iznenadila, da bi me vodeći ljudi grada demantirali u manje od sat vremena.

No, situacija još uvijek nije niti malo izvjesna, ponajprije iz razloga što je još uvijek upitno hoće li gradski vijećnici podnijeti ostavke, zatim u kojem će statusu ostati treći zamjenik Kuzmanić kojem je Puljak namijenio da vodi grad i ne da ostavku i kako će se prema čitavoj priči postaviti oni koji tumače pravnu situaciju. U svakom slučaju, jedna od dobrih stvari čitave situacije bi mogla biti u radikalnoj reformi zakona o lokalnim izborima, jer je očito pun manjkavosti i nedorečenosti na svim stranama.

Što se splitske političke scene tiče, ove ostavke su vratile Keruma u javnost i probudile mu političku strast, a sve je izvjesnije kako HDZ neće drugi put riskirati s Vicom Mihanovićem, predsjednikom splitske organizacije. Navodno najveće izglede za kandidaturu ima ravnatelj bolnice Julije Meštrović, ukoliko je uopće prihvati. I to je otprilike to, na novim izborima za gradonačelnika bitka će se zapravo voditi između Ivice Puljka i kandidata HDZ. Kerum će uzeti svoj dio glasova, a ljevica će teško iznjedriti kandidata s realnim šansama, bilo ona u SDP-u, bilo ona oko Možemo.

Rekonstrukcija Vlade

A Andrej Plenković je od okupljenih hadezeovaca dobio podršku za rekonstrukciju Vlade, za koju ne bi nikad priznao da je iznuđena. No, kakva god ona bila, da sada ne licitiram s kandidatima čija imena kolaju u javnosti, neće ništa bitno promijeniti niti u percepciji, niti u ishodima ove birokratske Vlade raznesene aferama. Najgora pak informacija u čitavoj priči jeste ona koju je premijer potvrdio, da neće biti spajanja ministarstva obrane i branitelja, što znači da još uvijek nema hrabrosti da se to nepotrebno ministarstvo ukine.

Revizija i ministar Beroš

Državna revizija je pak zaključila ono o čemu je Telegram pisao još u listopadu, o nadrealnom i na koncu očajno obavljenom i debelo preplaćenim poslu kojeg je ministarstvo zdravstva dodijelilo firmi Vinka Kojundžića. Hoće li ovaj izvještaj koštati ministra daljnjeg boravka u Vladi, još uvijek ne znamo, ali ono što pouzdano znamo je da će sve skupa biti brzo zaboravljeno i da je kratak put od heroja do čovjeka opterećenog aferama.

Aerodrom u Trebinju

Ono o čemu sam nedavno pisao, u osvrtu na deklaraciju skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, a to je pitanje izgradnje aerodroma u Trebinju, ovog je tjedna aktualizirano otvorenim nastojanjem gradonačelnika Dubrovnika da spriječi izgradnju aerodroma u Trebinju. Onog istog čiju izgradnju u svoj pismu Vučiću zaziva Milorad Dodik. A stvar je vrlo jednostavna. Dubrovnik i Hrvatska ne mogu napraviti ništa po tom pitanju i time je kompletno rasipanje energije na ovoj temi suvišno.

Otkazi u Holdingu

U Zagrebu je prošlog tjedna održan prosvjed protiv otkaza u Holdingu, koji nije nikoga uznemirio, niti je zauzeo ključno mjesto u vijestima, nalikujući tako na ono more uzaludnih sindikalnih prosvjeda bez društvene podrške devedesetih. A nje u ovom slučaju nema, s jedne strane jer je solidarnost odavno nestala, a s druge jer su zapošljavanja u Holdingu bila toliko problematična, da su masovna otpuštanja ono što najveći dio javnosti podržava.

Brodosplit

Kad smo uzaludnih sindikalnih prosvjeda, teško se ne sjetiti prvoboračke uloge sindikata u Brodosplitu kad je bila u pitanju podrška HDZ-u. I evo sada, više od trideset godina nakon, privatizirani škver je upao u ozbiljan problem, poslavši 1500 radnika na čekanje jer su im blokirana sredstva ruske banke VTB, bez kojih ne mogu dovršiti ugovorene poslove.

Milanović u BiH i odlazak ukrajinskim izbjeglica

Zoran Milanović je odlikovao postrojbe HVO-a, još jednom iziritiravši Sarajevo, argumentirajući to činjenično utemeljenom pričom o tome kako je HVO u prvoj fazi rata obranio Bosnu i Hercegovinu. No, kao i obično, potpuno je prešutio drugi dio priče i osnivanje separatističke republike Herceg-Bosne, s užasavajućim zločinima koji su u ime te ideje počinjeni.

A koliko je svaka mogućnost odlučivanja u BiH suspendirana, svjedoči i činjenica da izbjeglice iz Ukrajine moraju napustiti zemlju nakon 30 dana jer su im istekle turističke vize, a država nije prilagodila zakone novoj situaciji. I sve to u zemlji u kojoj skoro svi imaju neko izbjegličko iskustvo.

Izbori u Srbiji i Mađarskoj

Kraj tjedna obilježili su izbori u Srbiji i Mađarskoj, pri čemu je Vučić još više podignuo ljestvicu nadrealnog populizma, izašavši iz frižidera u studio Televizije Pink. I Vučić i Orban su i dalje favoriti na izborima, no ne više toliko dominantni, pri čemu su izgledi da Vučić izgubi Beograd najveći. Rezultate ćemo saznati vrlo brzo.