Politika & Kriminal

Prekinuto je suđenje za Ina Mol. Šokirat će vas, Sanader je opet nešto bolestan

Sanader tvrdi da zbog zdravstvenog stanja ne može pratiti dugotrajna svjedočenja

Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL 04.02.2019., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Zbog zdravstvenog stanja prvooptuženog Ive Sanadera i kažnjavanjem njegove braniteljice Jadranke Sloković te braniteljice drugooptuženog Laure Valković zbog vrijeđanja predsjednice sudskog vijeća, u utorak je na Županijskom sudu prekinuto suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, te Zsoltu Hernadiju, predsjedniku uprave MOL-a koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Sanaderova braniteljica zatražila je odgodu rasprave dok se ne utvrdi njegova raspravna sposobnost, dok je bivši premijer napustio sudnicu zatraživši ranije isključivanje javnosti, što je i učinjeno. Sanader je kazao kako ne može pratiti dugotrajna svjedočenja zbog zdravstvenog stanja, pa je ispitivanje svjedoka prekinuto, i nastavit će se 25. veljače, do kada će se utvrditi koliko je Sanader raspravno sposoban.

Sanader traži vještačenje o svome zdravlju

Bivši hrvatski premijer je predložio da se provede medicinsko vještačenje kako bi se utvrdila njegova raspravna sposobnost, odnosno mogućnost sudjelovanja na sudskim raspravama tijekom dana te koliko je sati sposoban sudjelovati u raspravama na dan. Sanader je predložio vještačenje ”kako ga ne bi razapinjali u javnosti”, pozvavši se pritom na slučaj iz prosinca kada je dan prije zakazane rasprave za koju se prethodno ispričao bolešću fotografiran u Parizu.

Zbog povišenih tonova i vrijeđanja predsjednice sudskog vijeća tijekom suđenja, sutkinja Maja Štampar Stipić sa 10 tisuća kuna kaznila je Sanaderovu braniteljicu Jadranku Sloković, te braniteljicu drugooptuženog, Lauru Valković. Na raspravi je svjedočio i Davor Štern, nekadašnji glavni direktor i predsjednik Nadzornog odbora Ine, koji je ustvrdio da je loše poslovanje te tvrtke 2008. skoro dovelo do njenog bankrota.

MOL nije bio kolegijalan

Odgovarajući na pitanja Sanaderove braniteljice, odvjetnice Jadranke Sloković, Štern je izjavio da je ta Ina u vrijeme dok je on bio generalni direktor od 1997. do 2000. bila najvažnija hrvatska tvrtka te da je ”ona to i danas”. Govoreći o odnosima Ine i MOL-a, Štern je kazao da su u upravi Ine sjedili zaposlenici mađarske tvrtke kojoj su bili dostupniji javni podaci o Ini nego članovima uprave s hrvatske strane. S MOL-om nismo bili u ratu, ali se oni nisu ponašali kolegijalno. “Brinuli smo se za interese dioničara Ine te interesima Vlade RH koja nas je i postavila u taj nadzorni odbor”, zaključio je Štern.

Riječ je o slučaju u kojem je Sanader ranije zbog primanja mita od Hernadija bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Nastavite čitati