Politika & Kriminal

Prekinuto suđenje Bandiću i suradnicima; izveli su novi dramatični manevar

Obrana je sad pribavila, tvrde, važnu odluku Suda EU koju je predala u sudski spis

11.11.2019., Zagreb - Sluzbeno predstavljanje Izbornog programa Kolinde Grabar-Kitarovic u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Milan Bandic  Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Obrane okrivljenih u aferi Agram, gradonačelnika Milana Bandića i ostalih koje USKOK tereti za malverzacije s gradskim zemljištem, zbrinjavanjem otpada, nezakonitim zapošljavanjem i korištenjem službenih gradskih vozila, čime je grad oštećen za oko 25 milijuna kuna, ponovno su uspjele na neko vrijeme odgoditi suđenje.

Naime, zbog najnovijeg natezanja optužbe i obrane oko nezakonitih dokaza, sudski spis opet će biti poslan na Vrhovni sud RH. Zato će suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu, koje je već dosta odmaklo, morati biti prekinuto. Kada će biti nastavljeno u ovom trenutku teško je prognozirati.

Evo zašto je došlo do prekida suđenja

Obrana sada traži da se iz sudskog spisa kao nezakonit dokaz izdvoji presuda Dragutinu Kosiću, bivšem ravnatelju Ustanove za upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba, koji se na samom početku ove afere nagodio s USKOK-om priznavši da je uz suglasnost gradonačelnika Bandića, te bivšeg šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića nezakonito zaposlio neke ljude u Ustanovi kojoj je bio na čelu.

Za to je dobio uvjetnu kaznu. USKOK je želio tu presudu na temelju sporazuma pročitati među dokazima, dok se obrana tome usprotivila.

Koji to novi argument imaju odvjetnici?

Iako se o nezakonitim dokazima u više navrata odlučivalo u ovom procesu, sada je obrana pronašla novi argument kojeg će morati razmatrati Vrhovni sud RH. Dakle, odvjetnica Višnja Drenški Lasan, koja zastupa jednog od Bandićevih suoptuženika, Miljenka Benka, bivšeg direktora Čistoće, kao argument protiv čitanja presude Kosiću priložila je odluku Suda EU iz Luksemburga s kraja prošle godine.

Taj sud je, odlučujući u jednom slučaju iz Bugarske, zaključio kako se objavom imena ostalih okrivljenika uz ime onog koji se nagodio s tužiteljstvom njima zapravo krši pravo na presumpciju nevinosti. Nikoga se, podsjeća Sud EU, ne smije smatrati krivim prije nego što mu sud tu krivnju pravomoćno ne dokaže. Zato bi u presudama na temelju sporazuma trebalo jasno navesti da se samo određeni okrivljenik nagodio s tužiteljstvom, dok se ostalima još sudi.

U konkretnom slučaju u presudi protiv Dragutina Kosića, što ju USKOK predlaže kao dokaz, moralo bi stajati da se gradonačelniku Bandiću, Ljubičiću i ostalima koji su sudjelovali u sumnjivom zapošljavanju još uvijek sudi, te da su oni formalno nevini.

I Petar Pripuz ima neke nove dokaze

Ovdje još valja dodati da se na početku afere Agram s USKOK-om nagodio i Ante Dodig, koji je bio direktor u Gradskoj plinari. On je priznao da je s Ljubičićem, te poduzetnikom Petrom Pripuzom sudjelovao u problematičnom zapošljavanju izvjesne Tihane Colić, na mjestu pomoćnice direktora u toj gradskoj tvrtki.

Inače, danas je i odvjetnik Anto Nobilo, koji brani Pripuza, zatražio da sud kao svjedokinju ispita Anu Stojić-Deban koja bi trebala potvrditi da je u Gradskoj plinari bilo upražnjeno radno mjesto, na koje se Tihana Colić već ranije javljala, a Ljubičić je dao nalog da ju se tamo zaposli bez da je Petar Pripuz to uopće znao. I o tom dokaznom prijedlogu bit će odlučeno tek kad se suđenje nastavi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu